Tuzemští vinaři dostávají prý od restauratérů rány pod pás

Praha - O úzusu, podle kterého se tvoří cena vína v restauracích v západní Evropě, si mohou čeští vinaři nechat jen zdát. Restaurace v tradičních vinařských regionech Itálie nebo Francie by si nedovolila jít s konečnou cenou vína nad dvojnásobek té nákupní. Čeští producenti vína mají pocit, že je restauratéři berou na hůl tím, že předražují plody jejich práce.

„Od restauratérů není fér, že dostáváme jen čtvrtinu konečné ceny,“ postěžoval si ředitel Svazu vinařů Jiří Sedlo. Je nutno dodat, že restauratéři přistupují ale ke všem vínům stejně, nelze proto tvrdit, že by tím nějak poškozovali českou vinařskou tradici.

„Cena v restauracích není opticky nadsazená jen u domácích vín, v postupu restauratérů nelze vidět tedy nějaký útok na místní vinaře,“ ospravedlňoval majitele a provozovatele restaurací gurmet kritik Vladimír Poštulka. A pokračoval ve vysvětlování možných důvodů současného stavu. „Ve světě je běžné, že nájem se pohybuje někde kolem deseti procent z obratu podniku, u nás se setkáváme i třeba se čtvrtinou tržeb vložených do nájemného.“ Dodal ale: „Je ale fakt, že máme nejlevnější pivo na světě.“