Turisty nejvíce láká Středomoří, novinkou je Albánie, uvedl šéf Čedoku

V letošní letní sezoně se zájem klientů soustředí na středomořské země Evropské unie, v první řadě Řecko, Španělsko a Itálii, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 generální ředitel cestovní kanceláře Čedok Jan Koláčný. Očekávání a požadavky českých turistů rostou a pokračuje také trend zkracování dovolených.

Zájem je také o Bulharsko, úspěšnou novinkou posledního období je Albánie. Z mimoevropských zemí jsou tradičním cílem Egypt a Tunisko. Podle Koláčného právě u Egypta došlo k největším nárůstům prodeje. U Turecka klienti ještě vyčkávají a mapují situaci. Šéf Čedoku je přesvědčen, že země má velkou šanci vrátit se zpět na mapu cestování. 

Úspěšnou „trvalkou“ je Chorvatsko, země, do které čeští turisté míří nejčastěji. Před téměř 100 lety tam Čedok začínal zájezdy na dalmátské pobřeží a je stále oblíbenou destinací jak v nabídce cestovních kanceláří, tak u individuálních pobytů. 

Generální ředitel Čedoku Jan Koláčný v Devadesátce ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle generálního ředitele je to dáno příbuzností prostředí, příznivým klimatem, mořem, přátelskými službami. „Těžko Chorvatsko v nejbližší době jiná země předstihne,“ řekl. Dodal, že si také přirozenou cestou získává nové zájemce – mezi dětmi, vnuky i pravnuky turistů. Získávají k této zemi takový vztah, že si nedovedou představit, že by v průběhu několika let alespoň jednou chorvatské pobřeží nenavštívili, soudí Koláčný. 

V poměru výkon – cena považuje pak za největší současné hity Albánii a Bulharsko. 

Rostou také očekávání a požadavky českých turistů. Minimálně požadují týdenní pobyt, případně deseti či jedenáctidenní zájezd, do hotelu nejlépe se čtyřmi hvězdičkami a službami all inclusive, uvedl generální ředitel. Taková je podle něho nejčastěji poptávaná dovolená. 

Zároveň pokračuje trend zkracování dovolených. „Přibližujeme se standardu západní Evropy, kde běžná dovolená je postavena na týdenní bázi,“ řekl. S tím ovšem, že dovolených během roku, někdy i během sezony může být více. 

Při celkovém hodnocení řekl Koláčný, že Češi jsou svým založením cestovatelé. „Většina z nás ráda cestuje a máme možnost cestovat po celém světě, padly i administrativní překážky. Náš pas otvírá cesty prakticky všude,“ dodal.  

Do cestovního ruchu ovšem v posledních letech silně zasahují teroristické útoky v některých zemích. Češi proto reagovali na změněnou bezpečnostní situaci v dříve oblíbených místech například tím, že loni vzrostl zájem o dovolenou v České republice – o stovky procent.