Turistů bylo víc, ale neutráceli

Praha – Česku se v zahraničí vrací dřívější popularita a daří se mu lákat turisty. Podle agentury STEM/MARK jich v období od ledna do konce března do země přijelo o tři procenta víc než ve stejném období loni. Ze zájmu zahraničních návštěvníků tentokrát těžily hlavně levnější hotely a další ubytovací zařízení s nižšími cenami.

Alespoň na jeden den se do Česka v prvním čtvrtletí podívaly skoro čtyři miliony cizinců. Zdaleka ale neutrácely jako dřív. „Stále narůstá zájem po levnějších ubytovacích zařízeních. Je to způsobeno tím, že tyto vrstvy turistů byly postiženy v minulosti recesí, a v letošním roce si už dovolí cestovat, ale musíme si přiznat, že stále víc a víc šetří,“ popisuje nejnovější trend v zahraniční turistice analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Stejně se pak návštěvníci chovají i v obchodech. Celkem tu za přenocování, služby a nákupy v průměru utratí 2218 korun na den, tedy míň než dřív. Největší zájem o pobyt v Česku přitom pořád mají němečtí sousedé, kteří tvoří necelou pětinu všech turistů. Jejich zájem ale klesá. Naopak stále častěji české prostředí vyhledávají Rusové a Francouzi. „Francouzi jezdí hlavně do Jihomoravského kraje do Slavkova, protože se tam odehrála slavná bitva s Napoleonem,“ vysvětluje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Turistika v Česku (zdroj: ČT24)

Hoteliérům pomohly v zimních měsících také výborné sněhové podmínky na českých horách. Plné kapacity měly hotely a penziony i o Velikonocích.