Stěny, které odolají i útoku teroristů: Jak stát uchovává ropné rezervy

Nelahozeves – Český stát nakoupí pro své hmotné rezervy sto tisíc tun ropy navíc za 1,5 miliardy korun – to je méně než desetina dosavadního množství. Nouzové zásoby musí zvýšit kvůli požadavkům Evropské unie, která změnila výpočet, podle něhož má surovina v případě ohrožení vydržet nejméně 90 dnů.

Strategické ropné rezervy pro případ, že se kohouty ropovodů náhle zavřou, jsou uloženy v Nelahozevsi, nenápadné obci přibližně 30 kilometrů od Prahy. Areál, který připomíná spíše vojenskou základnu, se nachází na kopci, dobře maskovaný okolními stromy. Nenápadná je i příjezdová cesta.

Je v něm postaveno šestnáct nádrží, z nichž nejvyšší měří 27 metrů a každá z nich má stejně pevnou stěnu jako pancéř tanku a automatický hasicí systém. Měly by odolat i teroristickému útoku. Jejich pontonové střechy plavou přímo na hladině – a právě tyto střechy vystoupají po doplnění rezerv na základě požadavků z Bruselu o pár metrů nahoru.

Ropné nádrže v Nelahozevsi
Zdroj: ČT24

Ministerstvo průmyslu a obchodu vybere dodavatele v otevřeném tendru nejpozději do deseti měsíců. Nejdůležitějším kritériem bude cena. „Z hlediska skladovacích kapacit to problém není. Jediná investice je samotná hodnota té ropy,“ říká náměstek pro energetiku Pavel Šolc.

Kromě ropy stát jako strategickou zásobu pro krizové situace uchovává například benzin, mražené maso a jiné potraviny nebo obilí. To by v případě krize vydrželo na měsíc.