Staré elektrospotřebiče házejí Češi do sběru čím dál víc, pořád je ale co zlepšovat

Praha - Češi v letošním roce odevzdali do sběru o desítky procent více vysloužilých elektrospotřebičů než v předcházejících letech. Nárůst souvisí s rozšířením počtu sběrných míst i lepší informovaností obyvatelstva. Podle šéfů kolektivních systémů, které mají sběr na starosti, mají ale Češi stále co dohánět. Česko musí do konce letošního roku splnit závazek vůči unii, že vybere minimálně čtyři kilogramy eletrozařízení na osobu a rok, jinak mu hrozí sankce.

Zatímco loni se podařilo sesbírat 2,5 kilogramu na osobu, letos bude číslo jistě vyšší. V České republice je šest kolektivních systémů zpětného sběru elektrického odpadu. Šéfové tří z nich - Asekolu, Ekolampu a Eletrowinu - uvedli, že v prvním pololetí letošního roku zajistili odběr a zpracování více než 15 tisíc tun elektroodpadu. Předpokládají, že za celý rok 2008 vyberou v přepočtu na jednoho obyvatele přes tři kilogramy.

Trojice kolektivních systémů nechala také vypracovat průzkum. Vyplynulo z něho, že informovanost lidí o sběru a recyklaci starých elektrovýrobků se zlepšila. Lidé ale mají podle Zuzany Křenklové ze společnosti Ekolamp stále mezery.

"Překvapilo mě, že…

…obyvatelé Prahy vyhazují do komunálního odpadu až dvakrát více elektrozařízení s obsahem škodlivých látek, jakými jsou třeba zářivky, než je tomu v jiných částech ČR."

/Zuzana Křenková, společnost Ekolamp/