Sociální správa má po roce a půl ředitele, je jím dosavadní šéf pražské pobočky Boháček

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) má po roce a půl ředitele. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jím jmenovala dosavadního šéfa pražské správy Františka Boháčka. Řízením jednoho z největších úřadů v zemi, který milionům lidí vyplácí penze, mateřské, otcovské či nemocenské, byl pověřen už loni v září.

Správa neměla řádného ředitele od července 2017, kdy se její tehdejší šéf Jiří Biskup stal státním tajemníkem ministerstva. Resort pak několikrát vyhlásil výběrové řízení, nové vedení se ale najít nepodařilo.

Post ředitele ČSSZ je služební místo, musí na ně tedy být výběrové řízení. Informace o konkurzu v tiskové zprávě ministerstva nejsou. Ministryně Maláčová v ní pouze uvedla, že ji Boháček o svých řídicích schopnostech přesvědčil, když správu v posledních měsících vedl. 

František Boháček pracuje v Pražské správě sociálního zabezpečení od roku 2008. Nejprve jako právník, od roku 2013 do loňského srpna jako ředitel pražské pobočky. Od září 2018 byl pověřený řízením celé instituce. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. 

Klientem je skoro každý Čech

ČSSZ patří k největším a nejvýznamnějším úřadům v zemi. Má osm tisíc zaměstnanců a je podřízena ministerstvu práce a sociálních věcí. Spravuje agendu více než 8,9 milionu klientů, z toho zhruba 2,9 milionu důchodců. Vyplácí přes 3,5 milionu důchodů (nejen starobních, ale také invalidních a pozůstalostních), mateřskou a nemocenskou.

Přes ČSSZ ročně projdou stovky miliard korun. Jen loni do konce září na sociálním pojištění vybrala 370 miliard, z toho 330 miliard na důchody. Vyplatila pak téměř 356 miliard. Součástí správy je i lékařská posudková služba.