S Mládkem končí i náměstek, který posílal Čechy pro polské tarify

Sobotka v OVM: Náměstek Bokštefl na MPO skončí (zdroj: ČT24)

Spolu se sociálnědemokratickým ministrem Janem Mládkem končí na ministerstvu průmyslu i jeho politický náměstek Lubomír Bokštefl. V Otázkách Václava Moravce o tom informoval předseda vlády Bohuslav Sobotka, kterého od nového měsíce provizorní správou resortu pověřil prezident republiky.

Personální vody na ministerstvu průmyslu zvířila veřejná debata o cenách mobilních dat. Zhruba ve stejné době, kdy předseda vlády Bohuslav Sobotka začal usilovat o jejich snížení, jmenoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek svým náměstkem dosavadního poradce pro elektronické komunikace Lubomíra Bokštefla.

Třiašedesátiletý manažer, který ve státních službách krátce působil už začátkem devadesátých let, pak v chatu se čtenáři serveru Aktuálně.cz uvedl, že pokud lidé chtějí stejně výhodné mobilní tarify jako v Polsku, mají jet do Polska. „Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska,“ napsal doslova.

Ministerstvo průmyslu a odchodu

Premiér se od náměstkových slov distancoval a celý spor kolem mobilního internetu nakonec vyústil v odchod Jana Mládka z vedení resortu. Podle aktuálního vyjádření předsedy vlády by tentýž scénář měl nastat i u Bokštefla.

„Počítám s tím, že pan Bokštefl nebude pokračovat v pozici politického náměstka, jeho pozice skončí odchodem pana ministra Mládka,“ uvedl v debatě s Václavem Moravcem. „Nebyl jsem spokojen s tím, jak pan náměstek Bokštefl vystupoval na veřejnosti a byl to koneckonců také jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl udělat změnu v personálním složení samého vedení ministerstva.“

„Jsem rád, že se za lepšími mobilními daty nebudeme muset stěhovat do Polska a že pan premiér zasáhl,“ reagoval Petr Gazdík, předseda opozičního hnutí Starostové a nezávislí, který se polední debaty rovněž zúčastnil. 

Změny kolem operátorů ve zrychleném řízení

Samotný Mládek v ministerské funkci končí k 28. únoru, od nového měsíce povede ministerstvo provizorně přímo předseda vlády a o Mládkově nástupci má být jasno po sociálnědemokratickém sjezdu za čtrnáct dní. „Záběr resortu a to, že máme osm měsíců do voleb, nevytváří pro výběr nového ministra ideální podmínky, takže jsem si vzal určitý čas,“ vysvětluje tuto časovou prodlevu Sobotka.

Během svého dohledu nad MPO považuje za prioritní právě zákony, které se týkají komunikací. „Chci si primárně pohlídat legislativní změny, které mohou zlepšit situaci na trhu s mobilními daty, zlepšit práva klientů a posílit pravomoci Českého telekomunikačního úřadu.“

Legislativní rada vlády se podle něj v současnosti zabývá novelou o elektronických komunikacích. Ta zvyšuje až na 50 milionů korun možné postihy, které může operátorům dát za prohřešky telekomunikační úřad. Novým deliktem by bylo nedodržování podmínek přidělení frekvence. Předloha má také zkrátit dobu přechodu zákazníka k jinému operátorovi na deset dní.

Sobotka by zákon rád projednal na březnovém zasedání vlády tak, aby mohl co nejrychleji zamířit do dolní komory, a chce jednat se zástupci zbylých parlamentních stran o tom, zda podpoří jeho projednání ve zrychleném režimu, „abychom změny ve prospěch spotřebitelů mohli prosadit do konce volebního období“. Funkční období stávající sněmovny se totiž povážlivě krátí, na podzim čekají Česko volby.