Rusko možná povolí dovoz českých lihovin s novými kolky

Moskva/Prostějov – Podle ruské agentury Interfax možná Rusko povolí dovoz českého tvrdého alkoholu, který byl vyroben po 26. září a je opatřen novými kolky. Tuto možnost údajně připustil ruský hlavní hygienik Gennadij Oniščenko. Rusko podle něj ale bude potřebovat vzorky nových českých kolků. Mluvčí Oniščenkova úřadu Rospotrebnadzor Ljubov Voropajevová později ponechala otázku kolků stranou a zdůraznila, že v celé věci jde o to, aby do země byl dovážen jen kvalitní alkohol. Většina ruských médií si Oniščenkovo vyjádření vyložila ve smyslu, že zákaz dovozu českých lihovin stále platí.

Ředitel prostějovského výrobního závodu druhé největší české likérky Granette & Starorežná Distilleries Karel Lyčka míní, že nové české kolky budou ruským úřadům prakticky k ničemu, jelikož při exportu lihovin do Ruska má každá zásilka alkoholu vlastní kolky, které si zajišťují ruští odběratelé.

„Procedura v Rusku je velmi složitá a trvá i tři měsíce, než firma kolky dostane,“ vysvětlil Lyčka, který proto netuší, jak by kontrola českého alkoholu vyváženého do Ruska pomocí nových kolků měla probíhat. „Mohou si ale vyžádat vzorky výrobků nebo rodné listy,“ podotkl Lyčka. Starorežná Distilleries do Ruska vyváží hlavně absint.

Ruské úřady zakázaly dovoz tvrdého alkoholu z Česka 21. září. Tento krok následoval poté, co se v Česku vyskytly smrtelné případy otravy metanolem. Koncem září pak Oniščenko oznámil, že zakazuje i prodej českých lihovin vyrobených od 1. ledna letošního roku. Opatření má podle něj zabránit otravám ruských občanů padělaným alkoholem s příměsí metanolu. Produkci vyrobenou letos je nutné znovu schválit, anebo v případě pochyb vrátit českým výrobcům.

Do Ruska se z České republiky dováží především becherovka, fernet a absint. Podle dostupných údajů je ale objem dovážených českých lihovin v ruských měřítcích zanedbatelný, za osm měsíců představovaly jen 0,3 procenta ruského trhu, přičemž lví díl připadal na becherovku.

Hlavní hygienik agentuře Interfax řekl, že možná zruší zákaz dovozu českých lihovin vyrobených po 26. září, kdy byly v Česku zavedeny nové kolky. „Pokud půjde o nový alkohol, budeme potřebovat vzorky nových kolků,“ prohlásil Oniščenko.

Čeští diplomaté v Moskvě usuzují, že Oniščenkova zmínka o nových kolcích nejspíše pramení z toho, že odcitoval české nařízení o zmírnění prohibice na českém trhu. Ze slov hlavního ruského hygienika je údajně také zjevné, že váže případné rozhodnutí o povolení dovozu českého alkoholu do Ruska na výsledky šetření Evropské komise, podobně jako dříve učinil při rozhodování o zákazu.

„Oproti některým jiným případům zákazu dovozu různého zboží z jiných zemí lze konstatovat, že Rusové nyní postupují logicky a přiměřeně situaci, žádné politické motivy za tím nejsou,“ řekl diplomat, který si nepřál být jmenován.