Rostoucí drahota nutí Čechy hledat jiné zaměstnání nebo přivýdělek

Události: Finanční problémy domácností (zdroj: ČT24)

Až třetina občanů má nyní kvůli růstu životních nákladů výrazné finanční problémy, ukázal průzkum agentury Profesia. Vysoké faktury za energie, zvyšování sazeb hypoték a vyšší ceny v obchodech tak nutí stále víc Čechů hledat lépe placené zaměstnání nebo přivýdělek k současné práci.

Příkladem tohoto trendu jsou i Jana Danešová a Světlana Džurajeva. Obě chodí ve svém volnu na brigádu do skladu v Hrochově Týnci. Džurajeva si brigádu našla před půl rokem. „Dojíždím, jsem z Chrudimi a když jsem se dozvěděla, že nabírají, tak jsem se přihlásila,“ vysvětluje. Když není ve skladu, pracuje jako servírka v restauraci.

Bez přivýdělku by nezaplatila zvýšené splátky hypotéky. „Rozhodně mi to slouží k tomu, abych si zaplatila složenky, abych se mohla cítit víceméně v pořádku,“ říká s vědomím, že když člověk nebude pracovat, nebude mít nic. 

Danešová si přivydělává k mateřské. Má dvě děti a nechce se kvůli zdražování v obchodech omezovat. „Všechno šlo hrozně nahoru, a když je možnost hlídání, tak prostě jdu do práce, aby se děti měly dobře,“ přibližuje. Myslí si, že druhá práce čeká skoro každého.

Ve skladu s nimi pracuje dvacítka brigádníků. Další by rádi nastoupili. „Denně se k nám hlásí dva lidé,“ říká manažer lidských zdrojů firmy Vuch Josef Jankovský. Doplňuje, že mzda se zde pohybuje mezi 100 až 150 korunami za hodinu. 

Přivýdělek bude muset zřejmě hledat stále více lidí

Podobné brigády nyní hledá víc lidí než dřív. Podle analytiků jich bude během následujících měsíců přibývat. Na vině jsou rostoucí ceny zboží i služeb. 

„Tady už se nebavíme o několika stovkách tisíc domácností, které třeba pobírají nějaké typy sociálních dávek, ale řádově o milionu a půl domácností. Ty budou muset řešit, jak se s tím vypořádají,“ řekl vedoucí programu dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle. 

Manažer společnosti Profesia Michal Novák zmiňuje, že brigád začíná být s letní sezonou stále víc. Vidí tedy prostor pro lidi, kteří nevyjdou se současnými příjmy, jak si během těchto měsíců přivydělat. 

Kde sází na osvědčené brigádníky

Sezonní práci pravidelně využívá Petr Dolejší. Zatím studuje, a tak si na brigádě v restauraci na pražském Žižkově vydělává na svoje výdaje. „Mám v plánu příští rok vycestovat do zahraničí, takže si odkládám peníze.“

Podobně jako čtyři další studenti tady vypomáhá o víkendech. Také sem, podobně jako do skladu v Hrochově Týnci, se hlásí další zájemci.

„Maminky by si rády přivydělaly k mateřské třeba spíš dopoledne, ale to je pro nás špatně, protože my tady potřebujeme večery,“ upozorňuje však provozní manažer Pivnice U Sadu Michal Winter. Volná místa tady zatím nemají. Dlouhodobě totiž spolupracují s osvědčenými brigádníky, jako je právě Petr Dolejší. 

Tlak na rodinné rozpočty rychle roste

Největší problém vidí lidé podle dat Institutu prevence a řešení předlužení v navyšování cen energií, potíže s tím spojené pociťuje zhruba polovina domácností. Problém se násobí u těch, které žijí v příjmové chudobě. Tady ceny energií znamenají finanční problém pro devět z deseti.

Brigádou nebo druhým zaměstnáním řeší nyní vysokou inflaci 16 procent Čechů, ukazuje průzkum Profesie. Změnou zaměstnání za lépe placené pak chce zvýšené životní náklady vyřešit zhruba pětina lidí. Stejný podíl Čechů pociťuje výrazný finanční tlak na rodinný rozpočet, ovšem nejsou si jistí, zda v následujících měsících situaci zvládnou.

Průzkum Zvládnutí inflace
Zdroj: ČT24/Profesia

Za cenu omezování unese podle průzkumu zvýšení nákladů 23 procent Čechů. Za bezproblémovou označuje svou současnou situaci 19 procent respondentů.