Piráti si oblíbili modelky Victoria's Secret

New York – Aniž by si to mnozí uvědomovali, modelky Victoria's Secret jsou velkým bezpečnostním rizikem. Řeč je nejen o billboardech u dálnic, ale například i fotkách na intermetu. Podle poslední studie společnosti McAfee jsou to právě tváře modelek a celebrit, na které lákají piráti uživatele na zavirované stránky.

Podle McAfee jsou viry nejčastěji spojovány se jmény jako Heidi Klum, Cameron Diaz nebo Brad Pitt. Deset procent odkazů s jejich jmény totiž vede na zavirované stránky. „Piráti vědí, že lidi chtějí mít svou oblíbenou celebritu jako šetřič obrazovky nebo jako pozadí na ploše, a na to sází. Vybírají si proto nejpropíranější hvězdy, a toxické soubory pak šíří třeba přes sociální sítě,“ říká Dave Marcus z McAfee. 

Letos se zvýšilo množství zavirovaných zkrácených odkazů, ale největší nebezpečí přináší takzvané sociální inženýrství. Svá citlivá data nebo přístup ke svému počítači totiž uživatelé dávají pirátům často sami a dobrovolně. Třeba výměnou za fotografie nebo videa. „Jsou to ti, kdo stráví 27 hodin týdně na internetu, tři čtvrtiny času na sociálních sítích a jsou v podstatě pořád online,“ dodává Patrick Miller ze společnosti Symantec. 

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Ve světě počítačového zločinu se podle posledních odhadů točí stovky miliard dolarů. Piráti ukradnou přibližně 114 miliard dolarů. Zcizený čas a náklady na řešení problémů se pa šplhají až na dvojnásobek.