Nezaměstnanost v eurozóně dosáhla v prosinci rekordního čísla

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci dosáhla nejvyšší úrovně od zavedení eura. Její výše činila 10,4 procenta. To je stejně jako v listopadu, u něhož ale statistici revidovali dříve očekávaných 10,3 procenta. V Evropské unii nezaměstnanost dosahovala necelých deset procent, tedy rovněž stejně jako v listopadu. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

Podle statistiků bylo bez práce v posledním měsíci loňského roku 24 milionů lidí, z toho 16,5 milionu v eurozóně. Množství nezaměstnaných v EU proti listopadu stouplo o 24 tisíc a v eurozóně o 20 tisíc. Proti prosinci roku 2010 množství lidí bez práce narostlo o 932 tisíc v unii a o 751 tisíc v eurozóně.

Guillaume Menuet ze Citigroup navíc podotkl, že nejistota kolem dalšího výhledu v eurozóně je stále velmi vysoká. „Je to hodně složité a myslíme si, že nezaměstnanost nadále poroste napříč celým rokem 2012,“ řekl agentuře Reuters. Statistici odhadli, že bez práce v posledním měsíci loňského roku bylo na čtyřiadvacet milionů lidí, z čehož přes patnáct milionů žilo v eurozóně. Množství nezaměstnaných v EU proti listopadu stouplo o 24 tisíc a v eurozóně o 20 tisíc. 

Vývoj nezaměstnanosti v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat

Nejvyšší nezaměstnaností přitom trpělo Španělsko

Nejvyšší nezaměstnanost v EU mělo Španělsko, kde dosáhla 22,9 procenta. Nejnižší naopak byla v Rakousku, a to 4,1 procenta. V ČR podle metodiky Eurostatu bylo bez práce 6,8 procenta lidí, což je ve 27členné EU šesté nejnižší číslo. V případě eurozóny, na kterou tvrdě dopadá dluhová krize, nezaměstnanost dosáhla či přesáhla deset procent již osmý měsíc v řadě. Její výši ale analytici očekávali, takže nejde zase o takové překvapení.