Na DVB-T2 je připravena více než polovina domácností, vypínání současného standardu vysílání se blíží

Na DVB-T2 je připravena více než polovina domácností (zdroj: ČT24)

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 je připraveno 56 procent domácností, což je o 12 procentních bodů více než před půl rokem a dvojnásobek stavu na konci minulého roku. V Praze a středních Čechách, kde přechod začne, je vybavenost domácností vyšší. O přechodu na DVB-T2 ví 92 procent obyvatel Česka, zatímco na jaře to bylo 83 procent. Vyplývá to z průzkumu pro ministerstvo průmyslu a obchodu z přelomu října a listopadu na vzorku více než dvou tisíc respondentů.

„Přínos DVB-T2 lidé zpravidla vidí v HD kvalitě vysílání, stabilnějším pokrytí televizním signálem po celém území České republiky a v širším výběru stanic,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Povědomí o přechodu na DVB-T2 se postupně zvyšuje. Zatímco dříve o změně vědělo 83 procent respondentů, ve druhé polovině října a začátkem listopadu znalost deklarovalo 92 procent dotázaných. „Informace o přechodu lidé nejčastěji čerpali z rozhlasu, televize nebo tisku. Více než třetina lidí se informovala v internetových médiích. Zhruba čtvrtina pak u známých, v rodině a u přátel,“ uvedl náměstek ministra průmyslu pro digitalizaci Petr Očko.  

Podle generálního ředitele Českých radiokomunikací Víta Vážana roste počet hovorů i na infolince – poslední měsíc o tři sta procent. „Několikanásobně se zvýšila také návštěvnost webu dvbt2overeno.cz, kde si mohou lidé zjistit, zda je jejich televizní přijímač kompatibilní s novým standardem. A podle našich partnerů roste raketovým tempem i prodej televizorů a set-top boxů,“ říká.

Přechod začne už příští týden

Přechod na DVB-T2 začne už příští týden v Praze a středních Čechách z vysílačů Žižkov a Cukrák. Minutu před půlnocí 27. listopadu České Radiokomunikace vypnou vysílání programů České televize ve stávajícím standardu DVB-T a lidé si budou muset naladit DVB-T2, které už je ale teď k dispozici. K 8. lednu pak bude následovat vypínání komerčních stanic, jako je Prima, Nova, Barrandov a další, ze Žižkova a 15. ledna z Cukráku.

Společenství vlastníků by měla zajistit potřebné úpravy společných televizních antén, u individuálních antén diváci měnit nastavení nemusí.

K příjmu signálu v DVB-T2 lidé potřebují také televizor vybavený tunerem pro nový standard, nebo musejí mít set-top box, který připojí ke staršímu typu televizoru.

Televize a set-top boxy se teď prodávají dobře všem prodejcům. Například e-shop Alza eviduje nárůst prodaných televizí meziročně o 150 procent a prodeje set-top boxů stouply až jedenáctinásobně, uvedla tisková mluvčí Patricie Šedivá. 

V případě Datartu se v listopadu oproti předchozímu měsíci zvýšil prodej set top boxů o 82 procent a televizí o 30 procent. Podle mluvčí společnosti Evy Kočicové si nejčastěji lidé pořizují set-top boxy v cenovém rozmezí od sedmi set do osmi set korun.

Společnost Electroworld pak meziročně zaznamenala v prodeji televizí nárůst během října ve výši 32 procent a během listopadu o zatím šedesát procent, potvrdil její marketingový manažer Tomáš Kovářík.

MPO připravilo také speciální dotační program, v kterém je v současné době 20 milionů korun. Za finanční prostředky poskytované prostřednictvím krajů a hlavního města Prahy bude možné do vybraných zařízení sociálních služeb pořídit set-top boxy, televize nebo úpravy antén. MPO spustilo také informační web televizezadarmo.cz, kde vysvětluje, proč je přechod na DVB-T2 tak důležitý. Konají se rovněž semináře v regionech, kde starostové i další účastníci obdrží informační balíček s podrobnostmi ohledně televize 2. generace.

Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku. Důvodem změny je potřeba uvolnit část frekvencí z televizního vysílání pro rychlé mobilní sítě. Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo IP TV.