Na českém trhu se prodává odsávačka s obsahem jedovatých ftalátů

Praha - Sdružení Arnika odhalilo další výrobek určený pro děti, který obsahuje toxické látky. Vedle bot nebo pláštěnky se jedovaté ftaláty objevily v odsávače hlenů určené pro kojence. Zatímco hračky nesmějí tyto látky obsahovat, u zdravotnických pomůcek je zákonná úprava připouští.

Prodej odsávačky hlenů je naprosto legální v celé Evropě. Nejedná se totiž o hračku, ale o zdravotnickou pomůcku, která jako taková ftaláty obsahovat může. Jiří Samsonek z Institutu pro testování a certifikaci v rozhovoru pro Českou televizi označil tento problém za paradox, který Evropská unie vůbec neřeší. Jeho názor ale odmítá mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt: „U zdravotnických prostředků vždycky porovnáváme prospěch versus riziko. A tady je ten prospěch daleko vyšší.“

Riziko zdravotních komplikací způsobených látkami obsaženými v odsávače nehrozí ani podle pediatrů. Krátký kontakt prý nevadí. Toto stanovisko potvrzuje dětská lékařka Hana Cabrnochová: „V případě hračky ji to dítě dlouhodobě olizuje, je s ní v kontaktu, kdežto v případě této jednorázové pomůcky dochází v řádu několika minut k odsátí.“

Přestože združení Arnika doporučuje odsávačku raději nepoužívat, výrobce – společnost GAMA Group a.s. – zatím stažení nebezpečného zboží z trhu neplánuje. Zástupce producenta Vlastimil Bříza nicméně připustil, že firma uvažovala o nahrazení výrobku nezávadným již loni v listopadu. Kvůli vyšší ceně však o substitut nebyl zájem.

Nebezpečí ftalátů, které odsávačka obsahuje, spočívá především v jejich negativním vlivu na hormonální a reprodukční systém. Látky mohou neblaze působit také na játra, ledviny, plíce a srážlivost krve. Protože se ftaláty používají jako změkčovadlo při výrobě PVC, radí sdružení Arnika zboží vyrobené z této umělé hmoty dětem raději nekupovat.