Křetínský se přiblížil převzetí britské pošty. Mateřská firma přijala nabídku

Společnost International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal Mail, přijala nabídku na převzetí od českého miliardáře Daniela Křetínského. Oznámila to v dokumentu pro akciovou burzu v Londýně. Křetínského nabídka firmu ohodnocuje na 3,57 miliardy liber (103,5 miliardy korun). Návrh ještě musejí schválit akcionáři IDS, hlasovat by měli na valné hromadě v září. Souhlas musí dát i britská vláda.

Křetínský prostřednictvím své společnosti EP Group nabídl za jednu akcii firmy 370 pencí. Jde o vylepšenou nabídku, protože tu původní – 320 pencí za akcii – IDS v dubnu odmítla. IDS vedle ztrátové pošty Royal Mail vlastní i ziskovou mezinárodní balíkovou síť GLS.

„Správní rada IDS vyjednala rozsáhlý balíček,“ uvedl předseda správní rady Keith Williams. Dodal, že tento balíček zahrnuje závazek poskytovat univerzální služby „za jednu cenu všude“, zachování zaměstnaneckých výhod a důchodů a zajištění toho, aby společnost Royal Mail měla nadále sídlo ve Velké Británii a nadále tam i platila daně.

Odboráři budou jednat s EP Group i politiky

Royal Mail funguje více než pět set let a v současné době zaměstnává více než 150 tisíc lidí. Křetínský prohlásil, že má k její historii a tradici „maximální respekt“. „Rozsah závazků, které nabízíme společnosti a britské vládě, odráží, jak vážně tuto odpovědnost bereme,“ sdělil Křetínský.

Agentuře Reuters Křetínský řekl, že společnosti Royal Mail a GLS, doručovatel balíků a zásilek, který je rovněž součástí IDS, potřebují značné, téměř okamžité investice, aby si uhájily svůj podíl na trhu a vypořádaly se s měnícími se tržními trendy. Pro logistické společnosti je podle něj důležité, aby nepropásly vlnu zájmu o doručování zásilek na jiné adresy, než je místo bydliště objednávajícího, a je potřeba, aby byly připravené okamžitě investovat. Křetínský dodal, že se domnívá, že pokud skupina nebude správně reagovat na řešení doručování mimo domov, může to mít nepříznivý dopad na její podíl na trhu. A konkrétně v Británii by prý jakékoliv snížení podílu bylo fatální.

Britská ministryně pro podnikání a mezinárodní obchod Kemi Badenochová má podle zákona o národní bezpečnosti a investicích pravomoc dohodu o prodeji firmy přezkoumat a případně zablokovat. S Křetínským se podle médií zatím nesetkala. Ministr financí Jeremy Hunt uvedl, že jakákoli nabídka na převzetí britské pošty by podléhala běžnému přezkoumání kvůli národní bezpečnosti, ale v zásadě by se jí nebránil.

Největší odborová organizace v Royal Mail předeslala, že její zástupci se s lidmi z EP Group příští týden sejdou. „Budeme také přímo jednat s Labouristickou stranou a dalšími zainteresovanými stranami a požadovat nový model vlastnictví společnosti Royal Mail,“ cituje odboráře agentura Reuters. Mluvčí opoziční Labouristické strany pro otázky byznysu Jonathan Reynolds záruky poskytnuté Křetínským uvítal. „Labouristé ve vládě zajistí jejich dodržování,“ řekl.

BBC: Podle trhů je možné, že transakce nevyjde

Podle zpravodajského serveru BBC se trhy zřejmě domnívají, že existuje pravděpodobnost, že současná nebo jakákoli budoucí vláda transakci zablokuje. Akcie mateřské společnosti Royal Mail se totiž obchodují se slevou proti 370 pencím za akcii, které nabídl Křetínský. To naznačuje, že existuje určitý počet investorů, kteří nevěří, že Křetínský britskou poštu skutečně zcela získá.

Jiní však poukazují na skutečnost, že vláda nezasáhla v době, kdy tak mohla učinit, tedy už v roce 2022. Tehdy Křetínský zvýšil podíl v IDS z 22 procent na 27,5 procenta.

Ve středu krátce po zahájení obchodování na londýnské burze akcie IDS vykazovaly růst. Krátce po 10:00 SELČ přidávaly přes tři procenta na 332 pencí za kus. Za nabídkovou cenu, která představuje prémii 53,1 procenta k dvanáctiměsíčnímu objemu váženému průměrnou cenou akcií, se neobchodovaly od začátku března 2022.

IDS minulý týden oznámila, že za uplynulý finanční rok, což je do konce března 2024, snížila ztrátu před zdaněním na 75 milionů liber ze 110 milionů liber v předchozím roce. Uvedla také, že vyplatí mimořádnou dividendu.