Lidé si půjčují méně, a když, tak hlavně na bydlení

Praha – Trh se spotřebitelskými úvěry dál klesá, Češi si už nepůjčují na věci, které nutně nepotřebují. Do banky nebo nebankovní společnosti si tak chodí hlavně pro peníze na rekonstrukci bydlení nebo věci dlouhodobé spotřeby. Tento trend podle odborníků vydrží i do dalších let.

Podle nebankovních společností se objem rozpůjčovaných peněz propadl méně než počet klientů. Ti si totiž berou větší půjčky. „Spotřebitelé mají větší zájem o investice. A půjčují si tedy peníze na nákup nemovitostí a dejme tomu drobných investičních záměrů,“ vysvětluje mluvčí společnosti Cetelem Martin Malý.

Takové chování Cetelem předvídal ve svém úvěrovém barometru. Už na začátku roku totiž lidé, kteří se zúčastnili průzkumu, tvrdili, že když si půjčí, tak radši na opravu nebo zařízení domu než třeba na spotřební elektroniku, a obecně budou radši šetřit. Tento trend je podle odborníků dlouhodobý. Za poslední dva roky je ale výraznější. Na lidi totiž působila krize.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Banky na rozdíl od nebankovních společností nepozorují velké změny v tom, na co si lidé půjčují. „Převažují důvody související s bydlením, vybavením domácností, rekonstrukce, koupě spotřebičů,“ říká Monika Kubovcová, ředitelka pro úvěry u GE Money Bank.

Největší zájem spotřebitelů je podle Malého v současnosti o kreditní karty. Trh se spotřebitelskými úvěry bude podle ekonomů dál klesat, nebo stagnovat. Jeho oživení předpovídají až na příští rok.