Kypr chce ve velkém prodávat zlato

Nikósie - Kypr hledá cestu, jak do budoucna získat finanční prostředky. Podle předběžné verze posudku finančních potřeb země, již připravili eurokomisaři, by mohla země prodat přebytečné zásoby zlata. Kypr by zřejmě získal až 400 milionů eur (přes deset miliard korun). Zemi půjčí mezinárodní věřitelé zhruba deset miliard eur, aby nezbankrotovala.

Dalších 600 milionů eur má Nikósii v průběhu tří let zajistit zvýšení daně z příjmů podniků a zisků z prodeje kapitálu. Dalších 10,6 miliardy eur Kypr získá z uzavření druhé největší banky v zemi Laiki a jiných transakcí.

Celkové finanční potřeby Kypru v období od 2. čtvrtletí letošního roku do 1. čtvrtletí 2016 činí 23 miliard eur. Eurozóna se na této částce bude podílet devíti miliardami eur. Mezinárodní měnový fond (MMF) přidá jednu miliardu a Kypr sám si obstará 13 miliard eur, tvrdí také dokument.

Dosud se uvádělo, že ostrovní stát bude muset k mezinárodní pomoci z vlastních zdrojů zajistit skoro šest miliard eur. Získá je především zabavením bankovních vkladů nad 100 tisíc eur. Do této částky jsou vklady povinně pojištěny.

EU a MMF očekávají, že ekonomika země letos klesne o 8,7 procenta. K růstu by se měla vrátit až v roce 2015.