Krakov podepsal jako první středoevropské město dohodu s poskytovatelem ubytování Airbnb

Krakov podepsal jako první středoevropské město dohodu s poskytovatelem ubytování Airbnb (zdroj: ČT24)

Krakov se snaží regulovat trh s krátkodobými nájmy, který se v posledních letech v turisticky oblíbené destinaci vymykal kontrole. Podepsal dohodu s poskytovatelem ubytování Airbnb, a to jako první středoevropské město. Radnice má s poskytovatelem spolupracovat i na marketingu, což se nelíbí klasickým hotelům. Celou branži také tvrdě zasáhla pandemie.

Ještě před krizí s covidem-19 ubytování přes oblíbený server Airbnb dobře vydělávalo. Zástupkyně firmy Iwona Kopećová má takových bytů, které se přes server pronajímají, v Krakově desítky. Vždycky ale dbala na to, aby klienti nedělali hluk a neztěžovali tak každodenní život sousedům, což se pak stává předmětem stížností.

„Snažili jsme se klienty trochu prosévat cenou za noc a také ubytovacím řádem. Pokud došlo v některém z bytů ke stížnostem, vždy jsme klienty donutili byt opustit,“ upřesňuje Kopećová.

Novou spolupráci s městem vítá a věří, že jí během těžké doby, a hlavně po ní, pomůže. Krakov teď díky dohodě eviduje 32 tisíc bytů, kde se legálně poskytují návštěvníkům noclehy. Šedou zónu se snaží mapovat. Kolik pronajímatelů ve skutečnosti ve městě je, si odhadovat netroufá.

Aby bylo co nejméně konfliktů mezi obyvateli a turisty

„I virtuální byznys se musí připojit k vytváření dobré praxe tak, aby se turistika rozvíjela v rovnováze. Snažíme se, aby bylo co nejméně konfliktů mezi obyvateli a turisty,“ konstatuje ředitelka odboru turistiky v Krakově Katarzyna Gądeková.

Společně s firmou má radnice teď město i promovat. To se ale nelíbí klasickým hotelům. Manažerka jednoho z nich Agata Zającová říká, že tak budou přicházet o další zákazníky. Těch jim kvůli on-line nabídkám ubytování ubývalo už před epidemií.

„Je jedno, jestli má hotel třicet, padesát nebo dvě stě pokojů, ale má své stálé výdaje, které značně převyšují výdaje majitelů objektů na krátkodobý pronájem,“ vysvětluje Zającová.

Radnice dohodu uzavírala s cílem turistiku regulovat. Teď ale řeší jiný problém, a to nedostatek návštěvníků. Trpí celý cestovní ruch, který je pro město výrazným zdrojem příjmů. Podnikatelé se navíc příliš nezahojili ani v létě. Třeba kapacita hotelů se oproti normálu nezaplnila ani z třetiny.