Koruna je nejsilnější za celý letošní rok

Praha - Česká koruna dnes výrazně posílila. Vůči jednotné evropské měně prolomila hranici 26 korun za euro a postupně dosáhla až kurzu 25,873 CZK/EUR, byla tak nejsilnější od poloviny prosince 2008. Po 13. hodině mírně korigovala a vrátila se zpět k hranici 26 korun za euro. Dolar se dnes obchoduje kolem 18,82 korun.

„Jakmile se koruna dotknula psychologické hladiny 26,00 CZK/EUR, aktivovaly se automatické obchody, které poslaly korunu během několika minut k hladině 25,85 CZK/EUR,“ popsal dnešní vývoj hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Odborníci se shodují na tom, že kurz ovlivňují především technické faktory, nikoliv kurzotvorné zprávy. Svou nebývalou výkonností v posledních dnech překonává koruna výrazně dění ve zbytku regionu. Prudce se tak vzdaluje od svých nejslabších hodnot z poloviny února, kdy euro stálo 29,68 koruny a kurz byl tak nejvyšší od října 2005.

A jak to bude s korunou v létě? Měna byla sice podle Pikory při dosavadních kurzech značně podhodnocená, na druhou stranu česká ekonomika je ještě příliš slabá na to, aby si mohla dovolit rychlé posilování měny. „Koruna se proto nejspíš pokusí ještě zpevnit ke hladině 25,80 CZK/EUR, aby později korigovala ke slabším hodnotám,“ upřesnil ekonom.