Konec spolupráce s firmou IKEA nutí výrobce nábytku Jitona propustit asi 180 lidí

Výrobce nábytku Jitona propustí do konce října asi 180 zaměstnanců. Příčinou je konec spolupráce s hlavním odběratelem, jímž byla IKEA. V Klatovech propustí Jitona 100 až 110 lidí, v Třebíči kolem osmi desítek. Po propuštění zůstane ve firmě asi 50 zaměstnanců. Propuštěným pomáhá Jitona najít jinou práci. Zaměstnanci zatím pracují.

Jitona, která má sídlo v Soběslavi, chtěla promítnout do cen to, že se za poslední tři roky zvýšily ceny energií, materiálu a lidské práce, což IKEA podle místopředsedy představenstva Jitony Martina Kováře neakceptovala. „Navíc dlouhodobě snižuje objemy, které u nás odebírá. Důvod je zřejmě ten, že naplňuje vlastní výrobní kapacity. My jsme specialista na dýhovaný nábytek, tento segment není růstový,“ dodal Kovář.

IKEA od Jitony odebírala ročně zboží řádově za 15 až 20 milionů eur (385,5 až 514 milionů korun), ale již loni objem klesl, v letošním prvním pololetí také. Zaměstnancům, jež propustí, chce Jitona pomoci najít novou práci. S firmami z regionů připravila prezentace volných míst.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

„V Klatovech budeme nadále vyrábět pro některé zahraniční zákazníky a snažit se nadále vyrábět malosériový nábytek. Výpadek (od firmy IKEA) se nedá rychle nahradit. IKEA je jako jediná schopná objednávat velké série. Snažíme se najít další zakázky, nicméně potřebujeme zakázky s velkou sériovostí a to nebude jednoduché,“ poznamenal Kovář.

Propouštění proběhlo i před osmi lety

V roce 2018 měla Jitona čistý obrat 643 milionů a skončila ve ztrátě 6,5 milionu korun, uvedl Kovář. V roce 2017 byl čistý obrat 821,9 milionu a ztráta po zdanění 3,9 milionu, vyplývá z výroční zprávy. 

Historie firmy Jitona sahá do roku 1951, kdy byli sloučeni drobní výrobci nábytku z jižních Čech do společnosti Jihočeské továrny nábytku.

Na svém webu Jitona uvádí, že se v Klatovech soustředí na výrobu dýhovaného sortimentu pro prodejny IKEA, v Třebíči pak vzniká designový dýhovaný nábytek a klasický nábytek z masivu, zejména ložnice a obývací pokoje. Společnost propouštěla již v roce 2011, zhruba 140 lidí v Soběslavi, kde tehdy ukončila výrobu.