Klaus: Ekonomická obnova regionu bude rychlejší než v eurozóně

Praha - Obnova ekonomik střední a východní Evropy, včetně České republiky, se po krizi odehraje rychleji než v západoevropských zemích, zdůraznil dnes prezident Václav Klaus. Podle něj musí rychlejšímu ekonomickému zotavení předcházet racionální a rychlé vyřešení problémů veřejných financí, respektive vysokých rozpočtových schodků.

Prezident za problém řady středoevropských zemí označil mimo jiné to, že po přechodu z komunismu převzala evropský sociální model. Tento model byl podle Klause ve středoevropských zemích zaveden částečně proto, že jej lidé chtěli, a částečně kvůli členství v Evropské unii.

Václav Klaus

„Evropský sociální model není přátelský k ekonomickému růstu. Je více statický než dynamický a více se orientuje na stabilitu.“

Dle Klausových slov byla krize do střední a východní Evropy importována, ale zároveň ukázala v plné síle strukturální problémy ekonomik. Její dopad byl na jednotlivé státy regionu rozdílný. To záviselo kromě dalších faktorů na velikosti země a velikosti jejího vnitřního trhu. „Pro větší zemi je jednodušší odvrátit krizi, než pro typickou malou ekonomiku závislou na exportu.“

Euro hospodářskou krizi přežije, ale jeho dlouhodobá bude pokračovat

Klaus rovněž věří, že euro odeznívající hospodářskou krizi přežije. „Ale jeho dlouhodobá krize bude pokračovat a budeme za tento experiment platit velkou cenu,“ dodal. Navíc podle Klause je existence jednotné evropské měny důvodem, proč je v Evropě slabý ekonomický růst. „Přechodem k euru jednotlivé země ztratily měnovou politiku a možnost reagovat na rozdílné ekonomické podmínky,“ uvedl. Navíc se podle něj nyní ukazuje, že kvůli euru nebyly země eurozóny dostatečně varovány před rozpočtovými problémy skrz vývoj ekonomiky.

Prezident se zároveň vyslovil pro zrušení Mezinárodního měnového fondu: „Zvyšování jeho role, která je výsledkem krize, je špatná cesta. MMF je zodpovědný za zaváděná opatření, za která ale neponese zodpovědnost.“ Klaus se takto vyjádřil na přednášce společnosti Prague Twenty s názvem „Střední a východní Evropa po krizi: Makroekonomická stabilizace a předpoklady růstu“.