Každá dvacátá půjčka jde na dovolenou. Rozmyslete to dobře, vzkazují odborníci na zadlužení

Události ČT: Nový zákon snížil počet nebankovních poskytovatelů půjček (zdroj: ČT24)

Z půjčky se chystá zaplatit prázdninovou dovolenou zhruba pět procent Čechů, kteří si aktuálně plánují vzít úvěr. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kruk, která se zaměřuje na správu pohledávek.

„Průměrná výše úvěrů na dovolenou se může pohybovat až kolem dvaceti, třiceti tisíc. Splácení by se pak mělo nějakým způsobem rozvrhnout, naplánovat,“ radí ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal. Zadlužení kvůli dovolené patří přitom podle odborníků k nejrizikovějším.

Poukazují na to, že jde o půjčku, která v budoucnu nepřináší žádné zhodnocení. Když si lidé berou úvěr například na rekonstrukci bydlení, může se jim investice vrátit v úspoře energie.

Navíc se podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v minulém roce zvýšily průměrné výdaje na delší pobyt v zahraničí v porovnání s předchozím rokem o více než jedenáct stokorun na osobu. Průměrně tedy jeden obyvatel Česka cestující na delší dobu do cizí země zaplatil za pobyt 13 627 korun.

Odborníci na dluhy apelují, aby si lidé po důkladné analýze domácího rozpočtu poctivě přiznali, zda si dovolenou mohou dovolit, nebo ne. V druhém případě jim doporučují zamyslet se nad dalšími možnostmi příjemně stráveného času s rodinou, které ovšem nepřinášejí zadlužení a budoucí závazky. Mohou se tím vyhnout problémům v případě, že utrpí úraz, přijdou o práci nebo se změní jejich rodinný stav.

Skončily desítky tisíc firem, které nabízely půjčky

Už půl roku platí zákon, který zpřísňuje podmínky poskytování spotřebitelských úvěrů. Podle organizací, které spotřebitelům pomáhají, se díky zákonu trh s půjčkami pročistil, z původních zhruba 60 tisíc nebankovních poskytovatelů úvěrů požádalo po legislativní změně Českou národní banku (ČNB) o licenci pouze 109 takových firem.

Celkem dlužily domácnosti v Česku k letošnímu dubnu 1,36 bilionu korun, což představuje v porovnání s loňským dubnem nárůst o téměř 9 procent. Podniky si pak na konci dubna nesly zadlužení ve výši 1,02 bilionu korun. U firem jde meziročně o šestiprocentní zvýšení.