Zadlužení Čechů roste. Celkový dluh poprvé přesáhl dva biliony korun

Zadlužení obyvatel České republiky, které ze čtyř pětin tvoří úvěry na bydlení, na konci prvního čtvrtletí poprvé překročilo dva biliony korun. Meziročně tak dluh narostl o 162 miliard korun, přestože klientů s dluhem je méně. Vyplývá to z údajů zveřejněných Bankovním a Nebankovním registrem klientských informací. Za pozitivní trend označil ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl, že spolu s tím ale výrazně pokles objem takzvaně ohroženého dluhu.

Celkový objem dluhu meziročně vzrostl o 8,8 procenta. „V prvním čtvrtletí roku pokračoval trend vysokého zájmu o úvěry na bydlení. Vedle dobré ekonomické situace a nízkých úrokových sazeb tento zájem přičítáme také tomu, že lidé byli ovlivněni informacemi o blížícím se zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů,“ uvedla výkonná ředitelka Bankovního registru Lenka Novotná.

  • Počet klientů s dluhem - 3,03 milionu, pokles o 27 tisíc
  • Počet klientů s krátkodobým dluhem - 2,42 milionu, pokles o 35 tisíc
  • Počet klientů s dlouhodobým dluhem - 1,12 milionu, růst o pět tisíc

Objem dlouhodobého dluhu, který je určen na bydlení, dosáhl 1,6 bilionu korun a meziročně vzrostl o 139 miliard, téměř o desetinu. Na celkovém dluhu se podílel téměř 80 procenty. Zbylá pětina, 412 miliard korun, připadala na krátkodobý dluh, který je primárně určen na spotřebu. Krátkodobý dluh rostl pomaleji a meziročně se zvýšil o 5,8 procenta.

Lidé si dávají na splácení pozor

Pokles pak zaznamenal ohrožený dluh, což je především ten, kde nebyly zaplaceny tři po sobě jdoucí splátky. Meziročně je o šest miliard menší a dosahuje 41 miliard korun. Jeho podíl tak klesl na dvě procenta celkového dluhu.

Když porovnáme naše zadlužení v rámci Evropské unie, tak se řadíme mezi ty země, kde lidé mají nejméně problémů se splácením.
Jiří Rajl
výkonný ředitel Nebankovního registru

„Takto výrazný pokles ohroženého dluhu při současném nárůstu objemu celkového dluhu je velmi pozitivním trendem. Podíl ohroženého dluhu na celkovém dluhu je v posledních letech nejnižší. Dvouprocentní podíl ohroženého dluhu je velmi nízký i v rámci Evropy a ukazuje tak, že bankovní a finanční instituce v České republice jsou i přes rostoucí objemy poskytovaných úvěrů velmi konzervativní a nepouští se do poskytování rizikových úvěrů,“ uvedl ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl.

Poklesu objemu dluhu ohroženého nesplácením se týkal jak dlouhodobého, tak i krátkodobého.