Ještě před týdnem „chyběl důkaz“. Teď antimonopolní úřad prověřuje mobilní operátory

Události ČT: Antimonopolní úřad zahájil šetření mobilních operátorů (zdroj: ČT24)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájí vlastní prošetření trhu mobilních operátorů. Chce zjistit, zda na trhu neexistuje kartel nebo někdo nezneužívá svou dominanci, uvedl ve své pondělní zprávě. Ještě ve čtvrtek tvrdil, že situace v mobilním volání a datech není sice uspokojivá, okamžitý zásah však neumožňuje.

„ÚOHS zahájí v příštích dnech vlastní sektorové šetření v oblasti hlasových a datových služeb elektronických komunikací poskytovaných prostřednictvím veřejných mobilních telekomunikačních sítí. Cílem bude zjistit, zda na těchto trzích existují důvody pro zásah soutěžního regulátora,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Úřad chce podle něj prověřit, zda v oblasti mobilních hlasových a datových služeb nevzniká zakázaná koordinace soutěžitelů, tedy kartel nebo zneužití dominantního postavení některé z firem.

Kvůli cenám mobilních dat musel v únoru opustit svou funkci ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), jemuž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyčítal špatnou komunikaci kolem tohoto tématu. Premiér nyní ministerstvo dočasně vede.

„Ledy se konečně hýbou,“ reagoval premiér na Twitteru na oznámení ÚOHS. Dodal, že v dubnu Poslanecká sněmovna projedná novelu zákona o elektronických komunikacích, která má zvýšit konkurenci na trhu a tlačit na snižování cen.

Výkonný ředitel asociace mobilních operátorů Jiří Grunda uvedl, že všichni její členové jsou připraveni poskytnout úřadu nezbytnou součinnost. „Věřím, že krok ÚOHS přispěje k vyjasnění situace na českém telekomunikačním trhu a ve svém důsledku povede k nastartování odborné debaty na téma budoucnost digitální ekonomiky v České republice,“ prohlásil Grunda.

Vodafone podle svého vyjádření věří, že nové sektorové šetření nebude mít vliv na včasné dokončení již zahájených řízení v oblasti telekomunikací, jako je například stlačování marží O2 v oblasti pevného připojení k internetu, které ÚOHS řeší od roku 2010. „Předpokládáme, že v rámci nového šetření ÚOHS vezme v potaz také bezprecedentní sdílení sítí našich konkurentů. Pokud budeme vyzváni, budeme s ÚOHS spolupracovat,“ dodala mluvčí Markéta Kuklová.

Úřad tvrdil, že důkaz o koordinaci firem nemá

Ještě minulý týden antimonopolní úřad tvrdil, že na trzích s vysokou informovaností zákazníků a častými přechody od jednoho poskytovatele k druhému často vzniká takzvané cenové následování, které není z hlediska soutěžního práva zakázané, ačkoli vede k podobným cenám. Úřad také tvrdil, že žádný důkaz o koordinaci firem nemá a na trhu není ani dominantní firma.

Na druhé straně ale také uvedl, že úřad soutěž v mobilních hlasových a datových službách nepovažuje za plně fungující, nemůže ale nyní v rámci své působnosti proti operátorům zasáhnout. Bude situaci dál sledovat a analyzovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ideálním impulzem pro obnovení soutěžního prostředí by prý byl vstup čtvrtého operátora, případně posílení pozice virtuálních operátorů. Pozitivní dopad úřad očekává i od chystaných legislativních změn.

„Nedostatečná konkurence na trhu pro domácnosti je důvodem, proč je zde propastný rozdíl mezi cenami datových služeb nabízených firmám (nespotřebitelům) a jednotlivcům (spotřebitelům). Pokud by dřívější politická reprezentace nerozhodla, že frekvence pro síť 3G se nebude rozdělovat jen mezi 3 operátory, a pokud by předchozí předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák těsně před úspěšným vydražením nezrušil aukci kmitočtů pro sítě LTE, mohli jsme tu mít už nyní 4 operátory a vývoj se mohl ubírat zcela jiným směrem,“ uvedl nedávno tiskový mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

Český telekomunikační úřad také nyní provádí kriteriální analýzu trhu s mobilními daty s ohledem na to, co by se dalo zlepšit.

Vláda minulý týden podpořila novelu zákona, která podle premiéra Sobotky vytvoří tlak na pokles cen mobilních dat. Nyní novela míří do Poslanecké sněmovny.

Předpis podle předkladatelů víc chrání spotřebitele, zvyšuje pravomoci ČTÚ a zajistí přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Operátoři ale tvrdí, že novela ceny pro zákazníky nesníží, protože zvýšení pokut firmám bude působit opačně.

Proti zkrácenému přijetí novely bez jejího připomínkování odborníky a operátory se již dříve vyslovily firmy z telekomunikačního odvětví. Premiérovi zaslaly otevřený dopis.