Japonsko pomůže Tepcu s financemi

Tokio - Japonská vláda schválila plán na pomoc energetické společnosti Tepco. Ta má lidem, které zasáhla krize v jaderné elektrárně Fukušima, zaplatit až desítky miliard dolarů. Odškodnění se týká nejen evakuovaných z dvacetikilometrové zóny okolo elektrárny, ale i těch, kteří museli kvůli obavám z radiace zůstat doma. Vláda chce svou pomocí zabránit bankrotu společnosti. Ten by mohl vést ke zvýšení cen elektřiny a dokonce i k zastavení dodávek proudu.

Ministr obchodu Banri Kaieda řekl, že vládní plán na pomoc Tepcu nemá pomoci ke znovuobnovení činnosti elektrárny. Fukušimská elektrárna byla vážně poškozena zemětřesením z 11. března a následující vlnou tsunami. Více než 80 tisíc místních obyvatel žijících do dvaceti kilometrů od elektrárny bylo evakuováno. Celá událost vyvolala problémy s ekonomikou a zemědělstvím, navíc zatím není jasné, kdy se budou moci lidé do svých domovů vrátit.

Krize dovedla společnost Tepco na pokraj krachu a ještě k tomu vyšla na světlo smlouva, která přiřkla firmě zaplatit vysoké odškodnění. Proto se japonská vláda rozhodla Tepcu pomoct, na oplátku bude společnost spadat do její kompetence. 

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)