Janota: Východiska rozpočtu se mění každý týden, s nimi i očekávaný schodek

Praha - Státní rozpočet pro rok 2009 počítá se schodkem 38,1 miliard korun. Schodek ale může být úplně jiný. Kromě přirozeného žehrání opozice na nereálnost rozpočtu, který kalkuluje se zářijovými odhady výkonu ekonomiky příštího roku, zatímco ty prosincové se pohybují o podstatné hodnoty níže, připouští i autoři rozpočtu. Možná vyšší čísla deficitu potvrdil dnes ministr financí Miroslav Kalousek. Pochybnosti má a vývoj s otazníkem připouští i náměstek ministra financí Eduard Janota. Ten byl hostem pořadu Interview ČT24.

„Je to můj snad dvacátý rozpočet a považuji ho po tom, kdy se v roce 93 složitě dělily majetky a peníze federace, snad za nejtěžší,“ postěžoval si ve studiu ČT24 Janota.

Prudce se mění indikátory, se kterými se musí počítat. To je především hrubý domácí produkt, kvality trhu práce, odhad cenové hladiny. Odhad růstu HDP 2009 v září byl 3,5 procenta, trh práce fungoval s uspokojivou výší indikátorů a inflace se očekávala okolo 3 procent. Naproti tomu odhad růstu HDP v prosinci má být možná i 0 procenta, trh práce počítá s rostoucí nezaměstnaností a inflace spadne možná až pod cíl 2 procent. To vše hovoří pro deficit rozpočtu, který některá média spočítala až na 140 miliard korun.

Interview ČT24

Chtěla-li ale vláda rozpočet na příští rok ještě letos, musela počítat s kritikou opozice. Omluvou jí ale budiž elementární nutnost legislativního průchodu zákona o státním rozpočtu, co nejdřív. Jinak totiž hrozí provozní problémy, problémy s financováním státního dluhu nebo snížení ratingu země. Nereálnosti čísel si je vědoma ale i sama vláda, a tak hned přispěchala s nápady na korekce.

Schodek vrátí k plánu exportní pomoc

Ministerstvo financí už dnes připravilo první kroky vstříc pomoci budoucí očekávané revize schodku. Týkají se exportu. Osm desetin českého HDP tvoří právě export, je ovšem orientován z velké části na Německo a velkým podílem v automobilovém průmyslu. Vláda se proto chystá podpořit kapitálem státní exportní banku, která tak bude schopna garantovat vícerizikové obchody klientů banky. Podobně se vláda chystá prostředkově pomoci Českomoravské záruční a rozvojové bance a podpůrnému garančnímu fondu.

Janota jde ale dál. „Budeme-li chtít držet rozpočet v intencích nejnižšího možného deficitu, jsme připraveni snížit výdaje ministerstev a státní správy,“ prohlásil. „Vláda bude muset zavést debatu, jaké oblasti nejsou nutné s účastí vlády,“ dodal.