Google se ve světě i v Česku potýkal s masivním výpadkem svých služeb

Americká internetová společnost Google se v pondělí po celém světě potýkala s masivním výpadkem svých služeb, který zasáhl například e-mailový server Gmail nebo portál pro sdílení videí YouTube. Podle serveru DownDetector.com se výpadek projevil po poledni a týkal se mnoha evropských zemí, i jiných částí světa. Problémy hlásili i uživatelé v Česku, některým kromě Gmailu nefungovala ani konferenční služba Meet. Tu využívají školy k distanční výuce. Trvalo zhruba hodinu, než služby začaly opět fungovat, uvedl technologický server The Verge.

Některým tuzemským uživatelům nešla podle serveru Lupa.cz ani služba na streamování videí YouTube, vyhledávač Google nebo Google Docs. Google v 13:30 uvedl, že se jeho služby postupně vracejí do normálního provozu.  

„Dnes, ve tři čtvrtě na jednu místního času, došlo zhruba na 45 minut k výpadku ověřovacího systému v důsledku problému s definovanými limity na interním úložišti. Služby vyžadující přihlášení tak během této doby vykazovaly vysokou míru chybovosti. Problém s ověřovacím systémem byl zhruba v půl druhé vyřešen. Všechny služby jsou nyní obnoveny. Omlouváme se všem uživatelům za způsobené problémy. Provedeme důkladnou kontrolu, abychom zajistili, že se tento problém v budoucnu nebude opakovat,“ řekla v pondělí mluvčí české pobočky Alžběta Houzarová.

Agentura Reuters informovala o výpadku všech služeb společnosti Alphabet (mateřská společnost Googlu), včetně YouTube, Gmailu a Google Drive, které v pondělí postihly tisíce uživatelů po celé zeměkouli. Problémy se však nedotkly internetového vyhledávače, upozornila BBC.

„Jsme si vědomi toho, že mnozí z vás mají problémy s přístupem na YouTube právě teď – náš tým o tom ví a zkoumá to,“ uvedla ve tweetu firemní videoplatforma. „Jakmile budeme mít další zprávy, dáme vám vědět.“ Později už informovala o vyřešení problému.

Podle serveru DownDetector nahlásily problémy desetitisíce uživatelů z různých částí světa. Prudký vzestup počtu hlášení o výpadcích služeb začal kolem 12:30 SEČ.

Výpadky postihly také uživatele v České republice. Jejich příčina zatím není známa.

Služby společnosti Google postihl výpadek také například letos v srpnu. Uživatelé hlásili problémy s elektronickou poštou Gmail, ale i například s nahráváním souborů Google Drive. Podle serveru DownDetector patřila k nejvíce zasaženým oblastem Evropa, především pak Francie, Německo, ale i středoevropské státy včetně Česka.

Výpadek služeb, který trval hodinu a půl, postihl Google i v listopadu 2016. Týkal se zejména Česka a Slovenska. Problémy vznikly v důsledku údržby části sítě.