Exportéři plynu připravují podle některých pozorovatelů kartel podobný OPECu

Moskva - Rusko hostí summit ministrů zemí vyvážejících zemní plyn. Spekuluje se, že chce založit kartel podobný OPECu, tedy skupiny zemí vyvážejících ropu. Cílem je, aby Rusko mohlo kontrolovat cenu plynu. Ta v posledních měsících stejně jako u ropy prudce klesla. Summitu se účastní desítka zemí včetně západem vnímaných diktátorsky ovládaných států.

Zemní plyn je bohatstvím Sibiře. Na jeho dodávkách z Ruska závisí mnoho evropských zemí. Pod ochranná křídla Kremlu se do Moskvy slétli ministři nejdůležitějších exportérů, včetně Íránu, Lybie a Alžírska. A západ se obává, že chtějí založit kartel, aby mohli podobně jako státy ropného sdružení OPEC ovlivňovat ceny suroviny, a právě Rusko by zřejmě mělo nejsilnější slovo.

„Rusko logicky tahounem je. Má největší prokazatelné zásoby zemního plynu mezi pozvanými zeměmi a je i největším exportérem. Snaha Ruska je cenová stabilizace a větší predikovatelnost cen,“ pozoruje analytik Asociace pro mezinárodní otázky Karel Svoboda. Projevení jakýchkoliv dohod na trhu ale podle něj není aktuální.

„Pokud jde o Rusko, bylo by to pro něj výhodné - kdyby vznikl kartel vývozců plynu, hrálo by v něm nepochybně prim,“ přemítá investiční bankéř Tom Mundy. Kreml spekulace o kartelu odmítá, má jít jen o konzultace. K tomu se kloní i další pozorovatelé. „Ruskou vládu teď plně zaměstnává světová ekonomická krize. Nemyslím si, že by se právě teď soustředila na ovlivňování čehokoliv pomocí plynu,“ myslí si předseda americké obchodní komory v Rusku Andrew B. Somers.