Elektronická evidence tržeb začne v prosinci. Úředníci radí po telefonu již nyní

Události: Přípravy na EET (zdroj: ČT24)

Dvě stě pracovníků finanční správy se od tohoto týdne změnilo na telefonní operátory. Až na stovce linek najednou jsou schopni zodpovídat dotazy na jediné téma: elektronická evidence tržeb (EET) a povinnosti z ní plynoucí. V první fázi začnou elektronické pokladny fungovat v restauracích a hotelech, a to od prosince. Ministerstvo financí si od tohoto kroku letos slibuje – tedy za jediný měsíc – půl miliardy.

Ředitel Finanční správy Martin Janeček přitom považuje tyto odhady za relativně střízlivé. „Myslíme si, že výnosy budou i vyšší,“ tvrdí.

Po spuštění elektronických pokladen i pro maloobchod a velkoobchod (druhá fáze) od března 2017 by měl podle ministerstva financí výnos elektronických pokladen poskočit na více než 15 miliard ročně.  Ve třetí fázi – od března 2018 – by se měly zapojit například svobodná povolání, doprava či zemědělství. Ve čtvrté fázi – od června téhož roku – se počítá i s vybranými řemesly a výrobními činnostmi.

EET
Zdroj: ČT24

Napilno však už nyní mají někteří živnostníci.  S předstihem se zajímají o to, jaké úpravy potřebují jejich pokladny či zda budou muset být úplně vyměněny, zkrátka jak bude celá akce EET probíhat. 

Utichly totiž četné úvahy o tom, zda vláda přece jen elektronickou evidenci tržeb neodloží. Neprošel návrh Hospodářské komory začít od ledna. Neuspěli ani lidovci s úmyslem, aby se prodejci na farmářských trzích nemuseli povinně zapojit do systému.

Já jsem přesvědčen, že se EET neodloží. Že už jen přírodní katastrofa by tomu mohla zabránit, a snad ani ta ne.
Jaroslav Zavadil
poslanec

Neprošel rovněž požadavek opozice, aby se EET netýkala podnikatelů s ročním obratem do jednoho milionu korun. „My vlastně neznáme jejich obrat. Dostaneme se k němu až v evidenci tržeb, až už ho nebudou moci zatajovat,“ uvedl podle agentury ČTK ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. 

Co řekne Ústavní soud? A kdy?

Přitom však není jisté, jestli a jak dlouho bude zákon o EET platit. Pravicová opozice ho po neúspěšných obstrukcích ve sněmovně napadla v červnu u Ústavního soudu. Nelíbí se jí hlavně fakt, že koalice poprvé v historii českého parlamentu předčasně ukončila diskusi.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek to dokonce v únoru nazval „znásilněním parlamentní diskuse způsobem, který nemá obdoby v moderním parlamentarismu České republiky“. Babiš k tomu tehdy podotkl, že opozice stále opakovala lži, přestože je vládní koalice stokrát vyvrátila. „Takže je jasné, že (opozice) nechtěla slyšet argumenty,“ dodal.  

Zatím také není jasné, kdy se Ústavní soud ke stížnosti na elektronické pokladny dostane. Průměrná doba jednání je devět měsíců.

Události, komentáře: Diskuze o EET (zdroj: ČT24)