ECB zachraňuje Maďarsko, MMF Ukrajinu

Budapešť - Evropská centrální banka přispěchala na pomoc Maďarsku, na které dolehla finanční krize kvůli vysokému zadlužení asi nejtíživěji z celé kontinentální Evropy. Evropský regulátor poskytne maďarské centrální bance až pět miliard eur (téměř 124 miliard korun) na posílení likvidity. Podle analytiků by měl dnešní příslib přispět k obnovení důvěry v maďarský bankovní systém. Před mimořádnými parlamentními volbami se dostala do finanční tísně i Ukrajina. Mezinárodní měnový fond pro ni zvažuje půjčku až ve výši 14 miliard dolarů (257 miliard korun).

„Maďarská národní banka a Evropská centrální banka dnes společně oznamují dohodu na podporu nástrojů eurové likvidity, jichž využije centrální banka Maďarska,“ uvedly ve svém dnešním prohlášení banky. Zpráva o pomoci vylepšila kurz forintu o téměř čtyři procenta, takže měna smazala alespoň část ze zhruba sedmiprocentního středečního propadu.


Maďarsko je značně zadlužené a musí se spoléhat na zahraniční kapitál, což je hlavní důvod, proč se investoři zbavovali maďarských aktiv a proč bylo ochromeno také obchodování s dluhopisy. Navíc se tento týden zcela zastavil i obchod s devizovými swapy, což posílilo obavy investorů z toho, že budou mít maďarské banky problémy se zajištěním proti kurzovým výkyvům. V dobách rozmachu úvěrů totiž banky spotřebitelům v Maďarsku poskytovaly i půjčky v cizích měnách.

MMF zvažuje půjčku Ukrajině ve výši 3 až 14 miliard dolarů

„Mezinárodní měnový fond je připraven poskytnout až 14 miliard dolarů pro stabilizaci našeho finančního a měnového systému,“ oznámila ministerská předsedkyně Ukrajiny Julia Tymošenková. Zemi by hrozila krátkodobá insolventnost v době před proběhnutím mimořádných parlamentních voleb.