Důvěra v českou ekonomiku je nejnižší za téměř deset let

Praha - Důvěra v českou ekonomiku v lednu podle Českého statistického úřadu klesla téměř na desetileté minimum. Souhrnný ukazatel důvěry se meziměsíčně propadl o 3,2 bodu, meziročně je již nižší o 30,8 bodu. Důvěra spotřebitelů za poslední rok klesla o 15 bodů a důvěra podnikatelů je už nižší o 34,7 bodu.

„Nálada v ekonomice směřuje k desetiletým minimům. Tak velké obavy jako nyní panovaly naposledy v roce 1999,“ reagoval na data analytik ČSOB Petr Dufek. Je podle něj jasné, že pád důvěry bude i nadále pokračovat, protože budou lidé v obavách utrácet pomaleji. Téměř neuvěřitelná je podle Dufka rychlost, s jakou nálada v průmyslu směřuje k bodu mrazu.

V průmyslu se v lednu meziměsíčně výrazně snížilo hodnocení současné ekonomické situace a snížilo se i hodnocení celkové zahraniční poptávky. Pro příští tři měsíce očekávají průmyslové podniky zpomalení výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 6,1 měsíce. Celkově ukazatel důvěry v průmyslu meziměsíčně sestoupil o 1,6 bodu a je o 44,3 bodu nižší než před rokem.

Hodnocení současné ekonomické situace se mírně zlepšilo jen ve vybraných odvětvích služeb. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se ale snížily. Očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří i šesti měsíců nižší než v prosinci. Celkově ukazatel důvěry ve službách oproti prosinci klesl o 4,3 bodu, v meziročním srovnání sestoupil o 27,6 bodu.