Do zaplacení daně z nemovitosti zbývá týden. Letos může být vyšší i několikanásobně

Události: Daň z nemovitosti (zdroj: ČT24)

Necelé čtyři miliony lidí měly do pátku dostat údaje s vyměřenou částkou daně z nemovitosti – buď do datové schránky, e-mailem, nebo složenkou. Zaplatit ji musí do konce května. Stát letos daň zvýšil v průměru o osmdesát procent, konečná suma se ale v jednotlivých obcích liší. Záleží na tom, jestli místní samospráva využívá i takzvaný místní koeficient, který ovlivňuje výši daně i příjmu do obecní pokladny. Například v Hrádku nad Nisou proto letos podnikatelé zaplatí násobky loňské částky.

Na zahradě v Rajhradu na Brněnsku o rozloze víc než šestnáct set metrů čtverečních pěstuje Miroslav Vojtěch zeleninu i ovoce. Na dani z nemovitosti za ni letos zaplatí víc, platba se mu zvedla i za byt. „Platil jsem 1900 korun. Možná o tisícovku víc,“ uvedl.

Jeho rozpočet takové navýšení nijak výrazně neovlivní. Na rozdíl od obyvatel Zlína, kteří si připlatí až pětinásobek. Radnice totiž letos výrazně zvýšila místní koeficient. „Původně jsem chtěla napsat e-mail, že s tím nesouhlasím. Nakonec mám pocit, že by mi to nijak nepomohlo,“ popsala majitelka baťovského domku Zuzana Hašpicová.

Není jediná, kdo se kvůli vyšší platbě rozhodoval, zda se obrátit na úřady. „Typicky v obcích a městech, kde k navýšení místního koeficientu došlo, evidují finanční úředníci zvýšený počet dotazů nebo třeba projevů nespokojenosti, že daň je příliš vysoká,“ sdělil mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss.

Vedení města Zlína již oznámilo, že od příštího roku chce daň z nemovitosti snížit, a to přibližně o šestnáct procent. O návrhu mají zastupitelé jednat na červnovém zasedání.

Výši daně ovlivnilo rozhodnutí radnic

Například v Libereckém kraji narostl místní koeficient u daně z nemovitosti ve čtrnácti městech a obcích, mezi nimi i příhraničním Hrádku nad Nisou, kde radnice přistoupila k navýšení po několika letech. Nejvíce se týkalo firem. Výše daně zaskočila i podnikatele Richarda Janka, který v části brownfieldu vybudoval výcvikové centrum pro policisty, vojáky nebo městské strážníky. „Výměr na letošní rok je na 115 tisíc. Loňský byl na čtyřicet tisíc. Je to trojnásobek,“ popsal.

Zvýšenou daň z nemovitosti bude muset promítnout do konečných cen i soukromý zemědělec Štěpán Brodský z Václavic, které pod Hrádek nad Nisou spadají. „Máme šest zemědělských areálů, dohromady mají přibližně sedm hektarů, ve kterých se nachází cirka dvacet budov. Loni jsme platili 234 tisíc a letos platíme 469 tisíc,“ nastínil.

Vedení města nevyměřilo všem stejně – zatímco firmám se daň zvýšila trojnásobně, korporátním společnostem čtyřnásobně. „Stát připravoval finanční balíček, který byl velice chaotický. Vůbec jsme nevěděli, na čem jsme. Musíme nějakým způsobem zajistit chod města,“ sdělil starosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny).

V Hrádku nad Nisou nyní proto uvažují, že od příštího roku bude pro všechny firmy platit stejný místní koeficient a základní částka se bude násobit čtyřmi.

Výši platby lze zjistit i elektronicky nebo na finančním úřadu

Letošní daň musí všichni zaplatit do 31. května, a to buď běžnou složenkou, prostřednictvím SIPO, nebo bezhotovostním převodem. Karel Polata, který v Praze spravuje stovky bytů, ale ještě v pátek nevěděl, kolik peněz úřadu poslat. „Ještě nemám zprávu z finančního úřadu, kolik nám byla vyměřena daň. Očekáváme, že nárůst bude o několik set tisíc, ale může tam být velký otazník,“ přiblížil správce bytového fondu firmy Real a místopředseda Občanského sdružení majitelů domů.

Daň ale musí majitelé zaplatit, i když jim výměr nedorazil. Částku mohou zjistit třeba na portálu Moje daně. „Případně pokud je to pro někoho jednodušší, tak samozřejmě může zavolat na příslušný finanční úřad a tam informace také sdělí,“ doplnil Weiss.

Platba daně z nemovitosti se letos týká necelých čtyř milionů poplatníků. Téměř polovině měla přijít složenka, zhruba milion výměrů posílal finanční úřad do datových schránek a další milion e-mailem.

Tomu, kdo nezaplatí včas, hrozí penále. Nabíhat začne čtvrtý den po splatnosti, tedy 3. června. Pokud je vyměřená daň vyšší než pět tisíc korun, je možné částku rozdělit do dvou stejných splátek a druhou zaplatit do konce listopadu.

Od roku 2015 se celkový objem vypočtených daní z nemovitých věcí mírně zvyšoval. Kvůli zavedení konsolidačního balíčku ale ministerstvo financí předpokládá, že se příjmy z daně v letošním roce zvednou o deset miliard korun.