Do Rakouska vtrhnou levné české cigarety, trafikanti jsou proti

Vídeň - Provozovatelé trafik a tabáků v Rakousku hledí s obavami do nového roku. Jedná se hlavně o ty, kteří podnikají blízko hranice s Českem. Od ledna padá omezení dovozu levných cigaret z tuzemska a Rakušani budou moci místo současných pětadvaceti kusovek přivézt 4 kartony najednou. V alspké zemi je téma o to citlivější, že zhruba půlku trafik provozují handicapovaní. Vláda proto hledá možnost, jak zajistit, aby je laciné české kuřivo nezruinovalo.

Jednadvacetiletý Thorsten je trafikant z dolnorakouského Korneuburgu a od narození je handicapovaný. Má problémy hlavně s orientací a motorikou. „Měl jsem být celý život na vozíčku, nosit plínky a nemluvit. Pomohla mi terapie,“ říká Thorsten.

Trafiku si nemůže v Rakousku otevřít kdokoliv. Když se nějaká uvolní, rozhoduje o jejím provozovateli stát a přednost mají právě zdravotně postižení. Handicapování loni dostali 129 z celkem 177 nově přidělených trafik. „Uchazeč musí doložit, že je nejméně z padesáti procent postižený a potom spadá do upřednostňované skupiny,“ vysvětluje trafikant a poslanec za SPÖ Franz Kirchgatterer.

Od Nového roku si Rakušané budou moci dovážet cigarety z Česka, kde jsou mnohem levnější. Trafikanti, a hlavně ti handicapovaní, mají strach o živobytí. Rakouská vláda schválila balík opatření, která mají prodejcům pomoci. Ve svých obchodech budou smět pronajímat reklamní plochy a rozšířit sortiment například o nápoje a předplacené telefonní karty. Ve hře je i návrh, aby bylo přes hranice možné převážet pouze kartony cigaret se zdravotním varováním v němčině. Rakouský vicekancléř a ministr financí Wilhelm Molterer to komentuje s tím, že mimořádná situace ospravedlňuje mimořádná opatření.

Příští týden chtěli rakouští trafikanti stávkovat, a na jeden den tak zavřít obchody a vypnout prodejní automaty. Po dohodě s vládou ale stávku zatím odvolali.

Jan Moláček