Číňany lákají luxusní jachty

Peking - Zámožní Číňané objevili novou vášeň. Drahá auta a honosné byty už mají, teď kupují luxusní jachty. Díky tomu následně bohatnou i výrobci jachet. Jachtařský byznys je v Číně na vzestupu a má velký potenciál i do budoucna. Podle místních úřadů se jich v místních vodách zatím plaví asi 1300. Vláda uvažuje, že zavede novou daň z jachty, jejíž výše by se odvíjela od délky lodi. Ani to by ale zřejmě boháče od nákupu neodradilo. Po jachtě totiž podle nedávného průzkumu touží každý druhý místní milionář.

Na takovou loď si průměrný Číňan nikdy nevydělá. V nejlidnatější zemi světa se ale najde i dost těch, kteří si takový luxus dovolit mohou. „V okolí je hodně bohatých lidí, kteří hledají exkluzivitu. Nepotřebují prestižní značku nebo známé jméno. Už si nemusejí nic dokazovat. Kupují si je prostě pro radost,“ podotkl holandský designér Cees Mager.

Výrobci jachet doufají, že prosperující čínská ekonomika pomůže i jim. Lodě pro náročné tu nabízí asi 20 společností, za každou druhou stojí výhradně čínský kapitál. „V Číně je obrovská poptávka. Už máme objednáno pět jachet a máme v plánu prodat tady dalších osm až deset,“ prohlásila Queenie Xu, ředitelka společnosti Guangdong Oursjia.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Jachtařům ale zatím chybí zázemí. Jejich zájem se proto města snaží přitáhnout miliardovými investicemi do nových přístavů. Chybějící místa ke kotvení ovšem nejsou jediným problémem. „V Honkongu je situace jiná, trh s jachtami je zde budován už mnoho let. Co se týče celého čínského trhu, tam sice zájem roste rychle, ale postrádají vhodně vyškolené lidi,“ řekl Samuel Wong Kam-fai, výkonný ředitel Zhuhai Kai Yi Shipyard.