Čína měnovou válku nechce, jüan ale ponechává na minimu

Peking – Globální měnová válka sice na světovou ekonomiku vrhne stín, nevystupňuje se ale v plnou obchodní válku. Takové vyjádření dnes vydalo čínské ministerstvo obchodu. Měnovou válkou se myslí stále častější situace, kdy se vlády snaží uměle oslabovat kurz domácí měny, aby zvýšily konkurenceschopnost domácích podniků. Právě za takový postup už dlouho Čínu kritizují Spojené státy americké.

Peking válku nechce, jüan ale drží na minimu

Čína také přislíbila, že se pokusí přispět ke zmírnění nerovnováhy ve světovém obchodu posílením dovozu vyspělých technologií. Vysoký obchodní přebytek země je totiž podle agentury Reuters klíčovým zdrojem současného napětí ve světovém obchodu. Kritici Peking už dlouho obviňují z toho, že uměle udržuje kurz čínské měny na nízké úrovni, aby podpořil konkurenceschopnost čínských exportérů.

Čínské ministerstvo obchodu

„Měnová válka nabírá na intenzitě. […] Ve středně dlouhém období bude americký dolar nadále oslabovat a soupeření mezi hlavními měnami se bude stupňovat, což zvýší riziko pro podniky a ovlivní vývoj světového obchodu.“

I přes dobrou vůli Číny však šéf asijského oddělení Čínské akademie věd Li Siang-jang minulý měsíc prohlásil, že první výstřel v měnové válce vypálily Spojené státy. Svět si podle něj musí dávat pozor na záměrnou americkou strategii devalvace dolaru. Napětí ve světovém obchodě by se však podle čínského ministerstva obchodu nemělo vymknout kontrole. „Obecně řečeno, neexistuje žádná země, která by měla potřebu či odvahu vyvolávat obchodní konflikty,“ uvedlo ministerstvo.

Čína
Zdroj: ČT24