Budvar dosáhl rekordních tržeb. Zacílení na prémiové ležáky se vyplatilo, říká ředitel

Budějovický Budvar loni meziročně zvýšil výstav piva o 3,6 procenta na 1,602 milionu hektolitrů. Tržby loni meziročně stouply o 7,3 procenta na 2,569 miliardy korun, byly tak nejvyšší v historii firmy. Zisk zatím Budvar nezveřejnil, kompletní ekonomické výsledky budou po ukončení auditu v závěru prvního pololetí 2019.

Budvar sice loni uvařil meziročně více piva, nebyl to ale historicky největší objem, jenom druhý největší za 123 let existence podniku. Nejobjemnější výstav měl podnik v roce 2016, kdy uvařil 1,61 milionu hektolitrů.

Tahounem loňského růstu byly ležáky, jejichž prodej vzrostl meziročně o sedm procent. „V roce 2018 tak pivovar uvařil nejvíce ležáku ve své historii a jeho podíl na celkové výrobě pivovaru dosáhl téměř 75 procent,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Ředitel Budvaru Petr Dvořák přiblížil, že tržby loni rostly dvakrát rychleji než objem prodeje piva. „Naše zaměření na výrobu a prodej prémiových ležáků se ukazuje jako krok správným směrem,“ řekl Dvořák.

V novém roce by měla být dražší i ta piva z budějovického podniku, která obchody nabízejí ve slevových akcích. Ceny zvedl Budvar v průměru o tři procenta. V tomto případě je důvodem růst výrobních nákladů. „O finální regálové ceně nicméně vždy rozhoduje konkrétní obchodní řetězec,“ dodal Samec.

Už loni podle něj rostly ceny surovin, zejména chmele, energií, dopravy, zvýšily se i osobní náklady. „Tyto trendy budou pokračovat i letos. Druhým důvodem je to, že chceme i nadále hrát výraznou roli v prémiovém segmentu piva a cenová pozice našich produktů tomu musí odpovídat,“ řekl mluvčí.

Investice směřují k navýšení výstavu nad dva miliony hektolitrů

Loni pak pokračoval Budvar v rozvojovém plánu z roku 2015. Podle něj by se po ukončení investic za dvě miliardy korun měl v roce 2020 roční výstav zvýšit o čtvrtinu na víc než dva miliony hektolitrů. Loni na podzim zprovoznil Budvar automatizované logistické centrum za téměř 780 milionů korun a nové oddělení ležáckého sklepa.

Letos plánuje Budvar stavbu budovy pro třetí stáčírnu lahví a nové oddělení hlavního kvašení. Jak již dříve uvedlo vedení národního podniku, až dokončí rozvojové investice za dvě miliardy, chce Budvar modernizovat starší provozy, investovat do automatizace, zvažuje i novou linku na plechovky.

Zisk ani výsledky exportu za loňský rok Budvar nezveřejnil. V roce 2017 vyvezl pivovar se 670 zaměstnanci rekordní objem piva. Do 76 zemí exportoval více než 990 tisíc hektolitrů piva.

Jednička na českém trhu Plzeňský Prazdroj uvádí výsledky za fiskální rok – od předloňského dubna do konce loňského března zvýšil zisk před zdaněním meziročně o 30 procent na 4,8 miliardy korun. Tržby mu stouply meziročně o osm procent téměř na 16 miliard korun. Předloni prodal téměř 11 milionů hektolitrů piva, meziročně téměř o milion hektolitrů víc.

Druhý největší producent Pivovary Staropramen předloni prodaly 3,1 milionu hektolitrů piva, meziročně o šest tisíc hektolitrů více.

Zisk třetí největší české pivovarnické skupiny Heineken ČR stoupl v roce 2017 o zhruba 23 procent na 206,4 milionu korun, tržby jí klesly o 1,7 procenta na 3,13 miliardy korun a výroba vzrostla na 2,4 milionu hektolitrů.