Brusel: Vlastní bankovní účet by měl mít každý. I lidé bez domova

Události: Brusel chce zavést bankovní účet pro všechny v EU (zdroj: ČT24)

Každý občan Evropské unie bez ohledu na svoji finanční situaci by měl mít právo na základní bankovní účet. Vyplývá to z návrhu, který hodlá v příštím roce intenzivně prosazovat Evropská komise. Pro majitele účtů by také mělo být ještě snazší změnit banku nebo porovnávat jednotlivé nabídky. Vlastní účet by teoreticky mohli mít i lidé bez domova.

V celé Evropské unii je přes 50 milionů lidí, kteří nemají žádný bankovní účet, přitom zhruba polovina z nich by podle průzkumu Komise chtěla. Problém je ale v tom, že nesplňují podmínky bank.

Nová směrnice Evropské komise má zajistit, aby právo mít bankovní účet bylo základním právem každého Evropana.
Despina Spanou
ředitelka spotřebitelské politiky, Evropská komise

Cílem eurokomisařů je zařadit právo na bankovní účet mezi klíčová práva občanů států Evropské unie, kam patří třeba svobodné cestování po všech zemích osmadvacítky, právo kdekoliv se usadit nebo možnost obrátit se na evropského ombudsmana. Právo na bankovní účet by mělo být ale možností, nikoli povinností.

Milion Čechů bez účtu

Jenom v případě České republiky je bez vlastního účtu zhruba milion lidí v produktivním věku. „Celkem má bankovní účet 84 procent lidí ve věku 15 až 70 let. Každý čtvrtý Čech má nějaký bankovní produkt,“ dodává mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Problém této statistiky je ale v tom, že ji zkresluje praxe, kdy má jeden člověk více účtů. Tím se totiž zvedá celorepublikový průměr.

Vedle toho je důležité zmínit i to, že ani podmínky českých bank nejsou v současné době výrazně přísné. „Nikde neprověřujeme klienta, zda-li je v registrech, či nikoliv. Každý klient si u nás může otevřít běžný účet a úvěrová historie se v podstatě řeší jen při žádostech o úvěr jako takový,“ uvedla ředitelka jedné z poboček Sberbank Lada Gabrielová.

Neotevření účtu? Tak to jsou skutečně promile a spíše se jedná o nějaké dodržování mezinárodních dohod o seznamech sankcionovaných zemí či osob, který musíme dodržovat.
Hana Kovářová
ředitelka komunikace Raiffeisenbank

Většinou je k vytvoření bankovního účtu nutný pouze platný doklad totožnosti, u cizinců pak cestovní doklad.

Převod ano, půjčka ne

Základní účet by podle představ Evropské komise musela nabízet minimálně jedna banka v zemi. Jeho součástí by ale nebyla možnost úvěru ani kontokorent. Mezi povinné parametry by naopak patřily bankovní převody, platby, výběry hotovosti a debetní karta.

Podle eurokomisařů by mohly mít účet i lidé bez domova. Jestli se tak ale skutečně stane, ještě vůbec není jisté. Návrh totiž musí projít europarlamentem, což může trvat i několik let.