Auditoři: Zátěžové testy bank v EU byly příliš mírné, výsledky mohou být zavádějící

Loňské zátěžové testy bank v Evropské unii přiměřeně neodpovídaly systémovým rizikům. Tento nedostatek mohl způsobit, že u některých bank jsou výsledky zavádějící, zvláště u těch ve slabších státech. Vyplývá to z aktuální zprávy auditorů EU.

Evropský bankovní úřad (EBA) zjistil, že žádná z 48 testovaných bank neměla problémy s dostatkem kapitálu, což bylo považováno za pozitivní výsledek pro bankovní systém bloku, který se stále zotavuje z desetileté finanční krize. Evropský účetní dvůr, který je zodpovědný za hodnocení politiky EU, však uvedl, že EBA byl možná při hodnocení zdraví bank příliš mírný.

EBA v reakci na nález auditorů hájí své metody posuzování rizik. Dodal však, že znovu zváží výběr bank, které by se měly účastnit budoucích testů v roce 2020.

Podle auditorů loňské zátěžové testy vycházely ze scénářů, které jsou méně vážné než finanční krize v roce 2008. Byly také mírnější pro země se slabšími ekonomikami. Výsledky některých bank tak mohly působit příznivě ne díky jejich lepšímu zdraví, ale spíše nižším požadavkům na ně.

Zátěžový test v roce 2018 byl již čtvrtým testem uskutečněným EBA. Loni však bylo zkoumáno jen 48 bank, z toho 33 z eurozóny, což byla zhruba polovina ve srovnání s prvním testem v roce 2011, upozornili auditoři. To podle nich vyřadilo některé zranitelné finanční ústavy. Ze zemí mimo eurozónu se také do testů dostalo velmi málo bank, napsala agentura Reuters.

EBA uvedl, že testy nemohou pokrýt všechna systémová rizika

EBA v reakci na to uvedl, že přehodnotí geografické pokrytí. Částečně také přijal doporučení auditorů, aby vybíral banky na základě jejich rizik, nikoli velikosti. Na doporučení, aby kontrola bank pokrývala širší spektrum systémových rizik však EBA uvedl, že testy nemohou pokrýt všechna systémová rizika, ale soustředí se jen na nejdůležitější.

Auditoři také varují před nadměrnou závislostí EBA na národních orgánech dozoru, i když uznávají, že je to způsobeno především omezeným počtem zaměstnanců, který má EBA k dispozici. Výsledkem toho by mohlo být, že národní zájmy převáží nad zájmy širší EU, dodali.