Zvýhodněné úvěry na zelené úspory měly startovat v lednu. Hladík připustil odklad

Události: Zvýhodněné půjčky na energetické úspory (zdroj: ČT24)

Plánované zvýhodněné půjčky pro lidi, kteří plánují investovat do energetických úspor, mají nejistý osud. Stavební spořitelny se na jejich parametrech zatím nedohodly s ministerstvy financí a životního prostředí. Původně měly tyto půjčky klientům nabízet od ledna, stejně jako rady, jak státní dotace získat. Nyní hrozí odklad.

Michal Žambůrek si nechal zateplit svůj dům loni. Třetina investice se mu vrátila zpátky díky dotaci z programu Nová zelená úsporám. „Hlavním důvodem pro zateplení domu byla samozřejmě úspora energií, hlavně vytápění. Druhým důvodem bylo, že byla potřeba opravit fasáda,“ popsal.

Za první topnou sezonu díky tomu ušetřil tisíce korun. Nebrání se proto dalším opatřením. „Určitě vzhledem k energiím a dalším úsporám přemýšlíme o panelech, které by se montovaly na střechu,“ nastínil.

Znovu by také zkusil požádat o dotaci. O ty je teď velký zájem, ne všechny žádosti je ale možné schválit. Část lidí nesplňuje podmínky. „V souvislosti s dotačními tituly, konkrétně třeba Oprav dům po babičce, pozorujeme nárůst především v konzultacích. Lidé se ptají, jakým způsobem postupovat, jaké tloušťky izolantů použít a jaká opatření realizovat,“ uvedl místopředseda představenstva Cechu pro zateplování budov Vladimír Vymětalík.

Ke konci října přijal Státní fond životního prostředí přes 220 žádostí v programu Oprav dům po babičce. Schválil zatím jenom čtvrtinu z nich. Od nového roku bude i s těmito dotacemi pomáhat čtrnáct set poboček stavebních spořitelen.

Úvěry s nižším úrokem

Nově by také měly poskytovat zvýhodněné úvěry na energetické úspory. Pro srovnání –⁠ pokud by si zájemce chtěl na rekonstrukci vzít běžný spotřebitelský úvěr, vyšel by ho úrok skoro na devět a půl procenta. Stavební spořitelny už teď poskytují půjčky na stejný účel zhruba o tři procentní body levněji.

Ministr životního prostředí si úrok u nového zvýhodněného produktu představuje okolo čtyř procent. Není ale jasné, kdo takové zvýhodnění zaplatí. „Je to o kombinaci finančních prostředků, jak státních, tak vlastních zdrojů stavebních spořitelen. Díky tomu jsme schopni přinést tento výhodný úvěr,“ uvedl ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) s tím, že spořitelnám by ministerstvo nic doplácet nemělo.

Hovořilo se například o tom, že by peníze mohly jít z Národního plánu obnovy, to ale odmítlo ministerstvo financí. „Nyní se vedou diskuse o možnostech alternativního zdroje pro případné úvěrování občanů. Otázka úrokové sazby bude řešena až ve vazbě na konkrétní zdroj případného financování,“ sdělila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Místopředseda Asociace českých stavebních spořitelen a generální ředitel Modré pyramidy Michael Pupala v polovině října uvedl, že prochází „velmi intenzivní diskuzí s ministerstvem životního prostředí“. „Za sektor stavebních spořitelen budeme stoprocentně připraveni a teď už je to jenom o tom, aby se diskuze na úrovni vlády dokončily,“ řekl.

To by se mohlo stát v příštích týdnech. Hladík ale připustil, že samotné spuštění levnějších půjček na energetické úspory přijde možná později než v původně plánovaném termínu 1. ledna.