Značky varující řidiče, že jedou do protisměru, by policie chtěla dát na 130 míst. Objevily se jen na čtyřech

Události ČT: Nebezpečná jízda v protisměru (zdroj: ČT24)

Dopravní značku, která upozorňuje na vjetí do protisměru, chce policie umístit na 130 problémových nájezdech na dálnice a další rychlostní komunikace. Podle zjištění České televize se objevily jen na čtyřech místech a tím jejich rozmisťování prozatím skončilo.

Místa, kde by speciální značky měly stát, vybírá policie, finální rozhodnutí je ale na ministerstvu dopravy. „Policie vytipovala zhruba 130 míst, která jsme zaslali ministerstvu dopravy s žádostí na osazení této atypické dopravní značky,“ přiblížil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Zatím je začátkem března silničáři vztyčili na čtyřech místech. Například na D1 je to sjezd na 41. kilometru od Prahy a na 357. kilometru od Brna. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla tak nyní celkem stojí sedm značek. „Nemám informaci o tom, že bychom měli k dispozici nějaká další rozhodnutí,“ uvedl Rýdl. Ministerstvo dopravy uvedlo, že další žádosti zatím posuzuje, ovšem neudalo časový rámec.

Ministerstvo se obává, aby se nevytratila výstražná funkce

O přínosu plošného použití značek se jednotlivé složky státu přou. Podle ministerstva by se lidem okoukaly a ztratily by výstražnou funkci. Policie je naopak přesvědčená, že opatření by výrazně snížilo počty podobných případů. Odkazuje přitom na zkušenosti ze zahraničí.

Loni se jen na dálnicích dostalo do protisměru 327 aut, tedy skoro každý den jedno. Podobné to bylo i v dalších letech. Ne všechny případy končí nehodou. Pokud ale kolize nastane, následky bývají vážné.

Počet aut v protisměru
Zdroj: ČT24

Na reakci na takové situace bývá jen velmi málo času. Řidič, který se dostane na dálnici do protisměru, by měl najet do odstavného pruhu, rozsvítit výstražná světla a volat linku 158.

Pokud by nějaký řidič naopak čelil špatně jedoucímu vozu, může se ho snažit upozornit, že jede v protisměru, třeba blikáním. „Okamžitě, když se setkáte s vozidlem v protisměru, volejte linku 158. Uveďte přesné místo, kde se nacházíte, k tomu jsou určené kilometrovníky na dálnicích,“ dodal vedoucí dálničního oddělení policie v Hradci Králové Jiří Macek.

Praxe ukazuje, že pokud na dálnici někdo jede v protisměru, tak jde zpravidla o řidiče pod vlivem drog nebo starší šoféry.