Zemřela nejstarší Češka Marie Schwarzová. Bylo jí 109 let

Ve sto devíti letech zemřela nejstarší obyvatelka České republiky Marie Schwarzová. Narodila se ještě za Rakouska-Uherska 30. ledna 1910 v Brně. Dříve pracovala jako učitelka na prvním stupni. Za svůj život se několikrát stěhovala, dožila pak v brněnských Židenicích.

Nejstarší Češkou se Marie Schwarzová stala letos v lednu poté, co zemřela Květoslava Hranošová, která byla jen o čtyři dny starší než Schwarzová. Bývalá učitelka bydlela se svou dcerou v Brně–Židenicích.

Podle starosty městské části Petra Kunce se v den svých 109. narozenin se cítila na padesát. „Ptal jsem se jí, co pro ni můžeme udělat. Poprosila o prořezání stromů v ulici, aby měla v létě více sluníčka,“ řekl při oslavě 109. narozenin Marie Schwarzové místostarosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc (TOP 09). Rodina se jinak pozornosti médií vyhýbala.

Učitelka i ochotnická herečka Schwarzová

Marie Schwarzová se narodila 30. ledna 1910 v Brně. Byla pedagožkou a ochotnickou herečkou. Před několika lety poskytla rozhovor obecnímu Židenickému zpravodaji. Přiznala v něm, že se jí stýská po životě v centru města a po návštěvách divadel.

V ochotnických souborech účinkovala spolu se svým prvním manželem, vystupovala v inscenacích Lucerna, Babička nebo Revizor. Učila na prvním stupni základní školy, později pracovala i jako sekretářka. Žila i v jiných místech, ale posledních 20 let právě v Brně-Židenicích.