V nedožitých 109 letech zemřela nejstarší Češka Květoslava Hranošová

Krátce před dosažením 109 let zemřela Květoslava Hranošová, dosavadní nejstarší Češka. Život dožila v pražském domově pro seniory. Nejstarší Češkou se tak stala Marie Schwarzová z Brna, která oslaví 30. ledna 109. narozeniny. Nejstarší žijící Čech je podle údajů ČSSZ o tři roky mladší. Podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) žilo v Česku loni v prosinci 438 lidí, kterým bylo sto a více let.

I v téměř 109 letech byla Květoslava Hranošová podle své dcery Šárky Štenclové plná energie, stále se zajímala i o politiku a cvičila i v posteli, dokud mohla. Cvičení považovala za důležité pro předcházení problémům pohybového ústrojí. Působila jako učitelka a také děti se snažila vést k pohybu.

„Maminka byla takovým dobrým vzorem, ale i vzorem ve střídmosti a pojetí života. Hodně jí šlo o životní prostředí,“ řekla dcera, která za ní každý den do domova pro seniory chodila.

V prosinci 2018 Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela důchod 438 sto- a víceletým seniorům. „V prosinci 2018 podle evidence výplat důchodů žil nejstarší důchodce v kraji Hlavní město Praha. Jednalo se o ženu ročník 1910. O čtyři dny mladší důchodkyně žila podle prosincové evidence výplat důchodů v Jihomoravském kraji. Nejstarší důchodce, muž, žil v Jihomoravském kraji, ročník 1913,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Za 40 let bude každý třetí v Česku senior

K poslednímu září loňského roku bydlelo nejvíc stoletých lidí v Praze, a to 74. V Jihomoravském kraji tehdy žilo 65 a ve Středočeském 45 stoletých a starších osob. Nejvíce stoletých a starších důchodců Česká správa sociálního zabezpečení evidovala od roku 2010 na konci roku 2014, kdy jich bylo 707.

Podle prognózy Českého statistického úřadu česká populace bude v tomto století dále stárnout, od 60. let by měl být každý třetí člověk v zemi senior. Lidí v aktivním věku naopak do roku 2100 milion ubude, počet může klesnout na 5,9 milionu.

Život v ČR se bude dál prodlužovat. Na konci století by muži měli mít naději žít téměř do 88 let, tedy zhruba o 11 let déle než v současnosti. Ženy by se mohly dožívat 91 let, což je o téměř deset let víc.