Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek

Události: Zemřel Miroslav Macek (zdroj: ČT24)

Zemřel jeden ze zakladatelů a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let. Macek zahájil politickou kariéru v Občanském fóru, v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády. Z aktivní politiky odešel na začátku tisíciletí, poté působil jako poradce prezidenta Václava Klause a publicista.

Rodák z Litomyšle Miroslav Macek vystudoval stomatologii na Univerzitě Palackého v Olomouci a dlouhá léta pracoval jako zubař. Žil v Zábřehu na Moravě. Do politiky se zapojil hned v listopadu 1989, kdy se angažoval v Občanském fóru, později byl opakovaně zvolen poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění.

V době rozdělení Československa v roce 1992 byl místopředsedou federální vlády a zároveň vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. V tehdejší situaci patřil k hlavním zastáncům a realizátorům rozdělení státu.

Zakladatel i kritik ODS

Rozpory v OF, které Macek označil za „kočkopsa“, ho přivedly mezi zakladatele ODS. „Miroslav Macek byl výrazný politik, který ovlivnil směřování České republiky ke svobodě a volnému trhu. Nebál se ostře formulovat své názory a stát si za nimi. I proto bude chybět,“ uvedla ODS na sociálních sítích. Mackovo jméno bylo spojováno mimo jiné s přípravou opoziční smlouvy, kterou po volbách v roce 1998 uzavřely ODS a ČSSD. V tisku se přihlásil k autorství jejího základního textu i názvu.

„Mirek Macek byl zajímavou a inspirativní postavou zejména devadesátých let. Byl autentický liberál, který věřil, že každý má právo hledat si svou cestu ke štěstí,“ uvedl současný předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Takové osobnosti v dnešní politice chybí. To nebyl člověk, který by naslinil prst a podle toho měnil názory,“ ocenil místopředseda strany Jan Skopeček.

Václav Klaus a Miroslav Macek na snímku z roku 1997
Zdroj: ČTK/Tomáš Turek

Pozornost nejen ve vlastní straně budil Macek svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy. ODS, kterou pomáhal zakládat, Macek později otevřeně kritizoval. Rozruch vyvolal například jeho materiál z podzimu 1997 nazvaný „Věc: Krize důvěry“, v němž obvinil vlastní stranu z posedlosti úspěchem a zamlčování problémů.

Kontroverzní pověst a facka

Političtí odpůrci Mackovi vyčítali jeho podnikatelské aktivity, byl spojován zejména s nejasnostmi kolem privatizace Knižního velkoobchodu. On všechna obvinění popíral, a neváhal se kvůli tomu obrátit ani na soud. V červnu 1999 vyhrál spor na ochranu osobnosti, v němž žádal po někdejším předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi omluvu za jeho výrok, že Macek zprivatizoval Knižní velkoobchod díky intervenci některých politických činitelů a privatizaci označil za „jednoznačné tunelování“.

V září 2001 přinesla média informaci, že Macek dostal několikamilionovou odměnu za poradenství rakouské Erste Bank při privatizaci České spořitelny. Macek nařčení z nezákonného jednání odmítl, přesto po zveřejnění případu odešel z vedení ODS, kde opakovaně, byť s přestávkami, zastával funkci místopředsedy.

I po odchodu z politiky zájem médií o Miroslava Macka neustával. A to nejen v souvislosti s vyhraněnými názory, které publikoval na svých internetových stránkách a v Lidových novinách. V květnu roku 2006 na sebe upozornil fackou, kterou uštědřil tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD). Důvodem byl Rathův výrok, který naznačoval, že se Macek oženil pro peníze. Podle rozhodnutí soudu se Macek musel později Rathovi omluvit a zaplatit mu 100 tisíc korun.

Události z 20. května 2006: Facka Miroslava Macka (zdroj: ČT24)

Schopně formuloval své názory, ocenil Klaus

Po odchodu z aktivní politiky se Macek stal externím poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. Ten jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků označil za politika, který se významně podílel na vzniku polistopadové autentické pravice.

„Mirka jsem si nesmírně vážil pro jeho jasné politické myšlení, pro jeho schopnost srozumitelně formulovat své názory a pro jeho přesvědčivé vystupování, kterým uměl strhnout lidi kolem sebe. Mirek byl aktivní, pracovitý člověk mnoha zájmů,“ uvedl v reakci na zprávu o úmrtí svého někdejšího spolupracovníka.

Byl takové dynamo ODS, popisuje Macka komentátor Šídlo

Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo pak v pořadu 90‘ ČT24 připomněl, že Macek strávil ve vrcholných funkcích poměrně málo času. „Byl členem vlády pouhého půl roku v roce 1992 jako vicepremiér poslední vlády Jana Stráského, jinak byl většinu času řadovým místopředsedou ODS – ještě s přestávkami,“ zdůraznil.

V politice prý Macek zanechal stopu. „Je to dáno tím, že skutečně na začátku 90. let patřil ke třem, řekl bych, nejvýznamnějším politikům ODS – samozřejmě s Václavem Klausem a Jozefem Zieleniecem. Byl jedním z jejích symbolů, byl také do jisté míry symbolem té doby,“ pokračoval Šídlo.

Někdejší místopředseda občanských demokratů měl také podíl na „poklidném a velmi rychlém rozdělení Československa“, řekl dále Šídlo. V této souvislosti připomněl třeba vyjednávání se šéfem slovenské federální vlády Vladimírem Mečiarem či Mackovu účast v poslední federální vládě. „Byl takové dynamo ODS, vnášel tam s Václavem Klausem silnou energii.“

Šídlo jej viděl také jako absolutního pragmatika – alespoň v politice. „Byl to liberál – asi ano, i svým životním stylem,“ uzavřel s tím, že právě tímto stylem Macek tehdejšího šéfa ODS Klause „vhodně doplňoval“.

90′ ČT24: Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo připomněl politickou dráhu Miroslava Macka (zdroj: ČT24)

Autor nového Saturnina

V posledních letech se Macek mimo jiné věnoval publicistice, vydal také pokračování románu Saturnin, psal detektivky a překládal Shakespearovy Sonety.

Mluvčí Albatros Media, kde Macek vydával knihy, Jana Fikotová sdělila, že Miroslav Macek zemřel „po krátké těžké nemoci 1. května poklidně ve spánku, doma v přítomnosti své milované ženy Petry“. Rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu. Rodina podle mluvčí předem děkuje za projevenou soustrast a zachování soukromí.