Zatím má policie zřejmě mnoho verzí, co se v Klánovicích mohlo stát, říká bývalá vyšetřovatelka

90′ ČT24: Vyšetřování tragédie v Klánovickém lese (zdroj: ČT24)

Policie bude zatím pracovat s mnoha verzemi případu dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese, míní bývalá vyšetřovatelka Jiřina Hofmanová. V současné době si prý nedovede představit, že by byli její bývalí kolegové u té jedné, která by vedla k pachateli. Práci policie komplikuje místo činu – do oblasti totiž nechodí tolik lidí, kteří by mohli zaregistrovat potřebné informace. O okolnostech případu hovořila v pořadu 90' ČT24.

Hofmanová připomněla, že trestní, potažmo přípravné řízení je neveřejné. „Informace, které policie potřebuje k objasnění případu, nejsou veřejnou věcí.“

Podle bývalé vyšetřovatelky práci policie ztěžuje místo činu – les o rozloze dva a půl na dva a půl kilometru. Policie musela projít celý prostor, aby zjistila, že se tam nikdo neskrývá. Místo činu je o to složitější, že lokalita není tak hojně navštěvovaná dalšími lidmi. „Nejsou pak svědci, kteří by mohli něco vidět nebo slyšet. (…) Okruh pátrání se poté musí rozšířit,“ vyjasnila. Policie pak v této souvislosti sbírá i informace o lidech, kteří se mohli do oblasti dostat hromadnými prostředky.

„Ta část policie, kterou vidíme, není celá policie, která na tom pracuje. Jsou tady další, kteří sbírají další informace,“ pokračovala. Právě sběr prvotních informací je jednou z podstatných částí vyšetřování. Na začátku objasňování každého skutku má policie mnoho verzí.

Ty se týkají i osob pozůstalých. Vyšetřovatelé během objasňování sbírají informace o rodině nebo o vztazích rodiny, vysvětlila. „Pak se třeba zjišťuje, jestli pachatel na oběť čekal nebo jestli to byla náhodná oběť.“

Upozornila také na to, že vražda dítěte není až tak neobvyklá. „Vyšetřování vražd dětí je nesmírně náročné, i po letech z toho nemůžete spát.“

Postupy vyšetřování jsou i navzdory medializaci případu podle Hofmanové standardní. „Zjišťuje se, jak se pachatel dostal na místo činu,“ uvedla s tím, že se posléze analyzují i další poznatky – jestli se v okolí místa činu nepohybovala osoba, která se tam v minulosti nevyskytovala.

Administrátor farnosti v Klánovicích Vojtěch Eliáš posléze v 90' uvedl, že místní obyvatelé si snaží vzájemně pomáhat. „Krása městské části to převažuje,“ uvedl k aktuálním náladám ve společnosti.

To, že místní obyvatelé jsou „neuvěřitelně smutní“, potvrzuje sociální antropolog, obyvatel Klánovic a bývalý místní zastupitel Giuseppe Maiello. „Někdo brečí, někdo nadává. Všichni čekají a doufají, že pachatel bude dopaden,“ uvedl. Dále řekl, že lidé často debatují o události na sociálních sítích, jejichž fungování posléze vyostřuje reakce. Na internetu o tom debatují spíše mladší obyvatelé, zatímco ti starousedlí obvykle reagují mezi sebou.