Zaorálek horoval za euro, Chovanec chce přidávat policistům

Praha – Dalších 10 ministrů nové vlády si dnes převezme úřady. Hned ráno uvedl premiér Bohuslav Sobotka Milana Chovance na resort vnitra, potom přišel na řadu šéf diplomacie Lubomír Zaorálek a ministr obrany Martin Stropnický. Maraton přebírání úřadů odpoledne uzavřel nový ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Už včera se funkcí ujali Andrej Babiš, Jiří Dienstbier a Pavel Bělobrádek, poslední tři ministři jsou na řadě zítra. V pondělí pak má vláda na programu další jednání - o důvěru by mohl kabinet požádat sněmovnu kolem 18. února.

Milan Chovanec (ČSSD) na ministerstvu vnitra by měl podle Sobotky hlavně stabilizovat policii. Čerstvý ministr uvedl, že nová vláda nechce snižovat počty policistů, má v plánu navyšovat jejich mzdy a zajistit proplácení přesčasů. Chovanec už jednal s policejním prezidentem Petrem Lessym a bude mluvit také s odvolaným policejním prezidentem Martinem Červíčkem. Chce hledat variantu, jak se co nejdříve dostat k transparentnímu výběrovému řízení na šéfa policie. „Oceňuji chlapské gesto pana Lessyho, který včera opět potvrdil, že je ochoten rezignovat. Dohodli jsme se na tom, že toto téma budeme dál probírat a sdělíme veřejnosti jeho závěr v příštím týdnu,“ uvedl Chovanec na tiskové konferenci. Vyřešení situace v čele policie podle něj nesnese odkladu.

Úřadu už se ujal také čerstvý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten na tiskové konferenci prohlásil, že by se Česko mělo připojit k jednotné evropské měně i evropskému fiskálnímu paktu: „Budeme se snažit, abychom byli v co nejkratším čase schopni přijmout euro. Na datu ale ještě dohodnuti nejsme. Fiskální pakt, to je věc, ke které bychom se také rádi připojili a kterou budeme prosazovat v koalici,“ prohlásil Zaorálek. ČR se podle něj nemůže zbavovat odpovědnosti za podobu Unie. „V této zemi deset let po vstupu do EU bohužel stále panuje představa, že Brusel je něco jako Moskva,“ řekl.   

Pravicová vláda premiéra Petra Nečase (ODS) se ohledně fiskálního paktu shodnout nedokázala a následující kabinet Jiřího Rusnoka přenechal rozhodnutí právě Sobotkově vládě.

Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka a Martin Pecina
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Nový ministr obrany Martin Stropnický (ANO) po uvedení na ministerstvo uvedl, že hlavní prioritou celého hnutí je hledat úspory v provozních výdajích. Zmínil například snížení počtu vojenských újezdů. Podle Sobotky se ale nebudou snižovat platy. Nový ministr chce navázat na priority, které jsou definovány v armádní bílé knize. Podle něj se jedná o kvalitně zpracovaný dokument, zpozdilo se však plnění některých úkolů. 

Podle premiéra je třeba, aby se ministerstvo stabilizovalo. Stát totiž na obranu v posledních letech vytrvale snižoval výdaje. Sobotka upozorňoval, že jsou teď asi o deset miliard nižší než v době, kdy byl on sám ministrem financí.

Marian Jurečka (KDU-ČSL) se chce na ministerstvu zemědělství zaměřit na dokončení pravidel pro přidělování evropských dotací a posílení potravinové soběstačnosti ČR. Řešit bude také situaci v podniku Lesy ČR – nového generálního ředitele hodlá jmenovat do měsíce. Na setkání s novináři označil resort zemědělství za vůbec nejdůležitější: „Bez výroby potravin se žádná společnost na světě neobejde,“ dodal Jurečka.

Na ministerstvu zemědělství se připíjelo mlékem
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Na resortu dopravy považuje premiér Sobotka za klíčovou výstavbu dopravní infrastruktury. Čerstvý ministr Antonín Prachař chce rovněž v co nejkratším termínu rozběhnout pozastavenou dostavbu dálnic. Někteří dodavatelé ale podle něj budou mít velmi těžkou pozici. „Není totiž možné spolupracovat s někým, kdo vede soudní spor se svým zadavatelem,“ podotkl. Rozhodčí soud bude řešit spor mezi ŘSD a společností Eurovia ohledně dostavby dálnice D47. 

Nový ministr se zmínil také o výběru nového provozovatele elektronického mýta. Podle něj je nutné co nejdříve vládě předložit složení řídícího výboru. 

Věra Jourová (ANO) se teď bude na ministerstvu pro místní rozvoj věnovat hlavně čerpání peněz z evropských fondů. Její resort musí vyjednat s Evropskou komisí Dohodu pro partnerství, která stanovuje podmínky čerpání evropských peněz v letech 2014 až 2020. Navíc se bude snažit dočerpat peníze i za minulé programovací období. Podle Jourové je zásadní, aby nový systém nebyl zbytečně složitý. Právě kvůli jeho složitosti se totiž dělají chyby, které pak vedou k sankcím ze strany Evropské unie, uvedla nová ministryně. 

Věra Jourová a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Na nového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) čeká podle premiéra hlavní úkol připravit zdravotnictví na zrušení většiny lékařských poplatků a snížení DPH na léky. Němeček na brífinku poděkoval svému předchůdci – Martin Holcát prý přebíral rezort v mnohem horším stavu, než je teď: „Ten požár, který zuřil, je dneska lokalizován,“ prohlásil Němeček. Podle něho ale i nadále hoří „malé ohýnky“. Chce proto dotáhnout systém dlouhodobého financování nemocniční péče nebo připravit nový zákon o veřejných neziskových nemocnicích.   

Rád by se také zasadil o spravedlivé ohodnocení všech zdravotnických zaměstnanců. Pokud se podaří stabilizovat ekonomiku zdravotnictví, mohlo by podle něj již od příštího roku docházet k postupnému a trvalému navyšování platů.  

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová dostala od premiéra Sobotky za úkol stabilizovat rozvrácené ministerstvo. Soustředit se má mimo jiné na zlepšení podpory rodin s dětmi. Nová šéfka resortu má v plánu i návrat k vyšší valorizaci penzí, opatření k růstu zaměstnanosti či dotažení změny financování sociálních služeb.  

Nový kabinet se chce vrátit k původní vyšší valorizaci penzí už od ledna příštího roku, tedy o rok dřív. Zvyšování penzí přibrzdila do konce roku 2015 někdejší Nečasova vláda, chtěla tak ušetřit a udržet schodek rozpočtu. Marksová návrh novely předloží v brzké době. Počítá se také se zrušením důchodové reformy Nečasova kabinetu, tedy s ukončením takzvaného
druhého pilíře a jeho sloučením s penzijním spořením - od ledna 2016.

Premiér Sobotka předává kytici Michaele Marksové-Tominové
Zdroj: Vít Šamánek/ČTK

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se chce zaměřit na úpravu odměn při vymáhání pohledávek, které jsou podle ní mnohdy nesmyslně vysoké. Kromě právnických kanceláří se to týká hlavně exekutorských úřadů. Ve funkci chce lidem vrátit důvěru v justici a spravedlnost. Její první náměstkyní se stane právnička a bývalá poslankyně Hana Marvanová, která bude mít na starosti legislativu. Proti tomuto angažmá dnes také před ministerstvem protestovala třicítka demonstrantů (více zde).

Jan Mládek (ČSSD) chce v pozici ministra průmyslu a obchodu aktivněji přivádět do České republiky zahraniční investory, v čemž má klíčovou úlohu plnit agentura CzechInvest. Na evropské úrovni chce zasáhnout do diskuse o energetické politice osmadvacítky, otázka dostavby Temelína zatím zůstává otevřená. „Vládní koalice jasně deklarovala, že má vůli dostavět Temelín. Na straně druhé není ochota pro garanční schémata,“ prohlásil; již dříve potom uvedl, že v otázce dostavby preferuje odklad rozhodnutí o tři až pět let. Podle předsedy vlády na Mládka čeká také revize české energetické koncepce.

V otázce prolamování těžebních limitů na Ústecku preferuje nový ministr tu variantu, kdy nebude zbourán Horní Jiřetín ani zámek Jezeří. Pokud by mělo k bourání jakýchkoli budov dojít, žádá krajské referendum.

V pondělí čeká novou vládu druhá schůze

Na své šéfy si až do pátku počkají tři ministerstva – životního prostředí, školství a kultury. Poté by už celý proces přebírání ministerských postů měl být ukončen a vládní členy bude čekat pondělní společné jednání ve Strakově akademii, kde rozhodnou, jak naloží se zákony, které zbyly po jejich předchůdcích.

Noví ministři přebírali své úřady (zdroj: ČT24)