Žalobce navrhl Rathovi nejméně devět let vězení: Vina je prokázaná

Praha - Státní zástupce Petr Jirát považuje vinu bývalého poslance Davida Ratha, obžalovaného z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji, za prokázanou. Navrhl mu tak nejméně devět let vězení a propadnutí majetku. Bývalý hejtman podle žalobce dostával podíly z úplatků a s ostatními obžalovanými nastavil korupční systém, ve kterém získávaly tendry předem vybrané firmy.

David Rath opakovaně tvrdí, že odposlechy jsou špatně slyšet nebo jsou vytržené ze souvislostí a státní zástupce je interpretuje opačně: „Navíc pomíjí zcela jednoznačné důkazy, které vyvracejí to, co on říká,“ namítá Rath. Jirát ale takovou námitku označil za naprosto neoprávněnou. Odposlechy podle něj například dokazují, že bývalý hejtman vytvořil systém k ovlivnění zakázek s někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou a jejím partnerem Petrem Kottem, který byl náměstkem krajských nemocnic. Často se podle Jiráta setkávali v jejich společné domácnosti v Rudné u Prahy, kde údajně „řešili zajímavé investiční akce kraje“.

Policie v roce 2012 Ratha zadržela s krabicí od vína, kde měl úplatek sedm milionů korun. Exhejtman se hájil tím, že o bankovkách nevěděl a měl za to, že nese víno. Tvrdil také, že se mu krabice na několik minut ztratila z dohledu a policie ji mohla vyměnit. Takové tvrzení ale označil Jirát za zoufalé. Videozáznam policie podle něj potvrdil, že kriminalisté mu nemohli peníze podstrčit. „Je důkazně zahnán do kouta a vymýšlí zoufalé sci-fi,“ dodal státní zástupce.

„Příjemné překvapení pro mě bylo, že státní zástupce konstatoval, že zakázky probíhaly přesně podle zákona a škoda nikomu nevznikla,“ poznamenal Rath. Jirát soudu řekl, že tendry vypadaly navenek v souladu se zákonem, podle něj to ale neznamená, že je nemohla provázet korupce. Naopak jejich formální správnost podle něj dokládá vysokou míru promyšlenosti a konspiraci. Jirát hovořil o trestné činnosti organizované skupiny. 

Státní zástupce nakonec četl závěrečnou řeč několik hodin. Exposlanci hrozí až dvanáct let vězení, žalobce navrhl nejméně devět let ve vězení s ostrahou a propadnutí veškerého majetku a zároveň propadnutí více než 21 milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce. Jedná se o údajný úplatek sedm milionů korun v krabici na láhve vína, dále o 8,6 milionu uložených v domácnosti, o více než milion korun v zahraničních měnách a o pět milionů korun, které Rath poslal na účet svého advokáta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rath: Obžaloba ignoruje desítky předložených důkazů

Rath přesto stále trvá na tom, že je nevinný. „Vzhledem k tomu, že je to od počátku naplánovaný politický monstr proces, tak nic nového nečekám,“ řekl před závěrečnou řečí Jiráta. Soudu také stejně jako v předešlých dnech řekl, že se necítí dobře, protože je po otřesu mozku, který utrpěl při pádu z kola před více než 14 dny. Lékař mu údajně nařídil klid. Soudní znalec ale minulý týden uvedl, že Rath je schopen k hlavnímu líčení docházet.

Krajský soud v Praze projednává kauzu od srpna 2013. Tuto středu začaly závěrečné řeči. Po Jirátovi budou od pondělí následovat obhájci a vyjádří se také Rath. „Doufám, že se dám zdravotně dohromady, abych na konkrétních důkazech a citacích svědků ukázal, že výběrová řízení a zadávací dokumentaci psali oni a nikdo jim do toho nezasahoval. Jsou to jasná fakta a je smutné vidět, že obžaloba v rozporu s desítkami předložených důkazů tvrdí pravý opak,“ řekl po Jirátově závěrečném vysoupení. Kdy soud vynese rozsudek, ale zatím jasné není. Hlavní líčení je nařízené ještě na osm dní v prvních dvou červnových týdnech. 

  • "Bude to hodně práce, protože jsme v situaci, kdy obžaloba příliš neprokazuje vinu. Devadesát procent toho, co státní zástupce říkal, byly jeho domněnky, hypotézy a dá se říci, že až takové fantasmagorické dedukce. Nemám moc důvěru v objektivitu soudu, tak budeme muset mravenčí prací v podstatě přinést jeden důkaz za druhým," řekl David Rath k přípravě své závěrečné řeči.

Návrh pěti až šesti let pro Novanskou

V únoru soud případ rozdělil do dvou částí kvůli opakovaným průtahům. Ratha řeší s další obžalovanou, Lucií Novanskou, která podle obžaloby pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. I její vinu označil Jirát v závěrečné řeči za prokázanou. Byla podle něj pojítkem mezi všemi částmi obžaloby: „Její role byla nezastupitelná.“ Novanské hrozí trest v rozmezí pěti až deseti let vězení, žalobce pro ni ale navrhl trest při dolní hranici - pět až šest let vězení a také peněžitý trest milion korun. V první části kauzy soud udělil v dubnu devíti obviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky.

Lucie Novanská
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Trestní stíhání Ratha a ostatních se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Zakázky se týkaly například opravy zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici nebo modernizace středočeských nemocnic. Rath podle vyšetřovatelů o všem věděl a bral úplatky. Policie ho zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.