Záležitost kolem novičoku a výroků prezidenta by měla řešit bezpečnostní rada. Jsme za šašky, kritizoval Netolický

Otázky Václava Moravce: Podle ANO i ČSSD by se věcí měla zabývat bezpečnostní rada (zdroj: ČT24)

Okolnostmi kolem látky novičok a údajné výroby v Česku, jak o ní mluvil prezident Miloš Zeman, by se měla zabývat Bezpečnostní rada státu. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli místopředsedové hnutí ANO Petr Vokřál a ČSSD Martin Netolický. Podle něj by se měla vládní bezpečnostní rada sejít i za přítomnosti prezidenta a věc si vysvětlit. Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) se prezident chová jako neřízená střela, když cituje zmatené úryvky vytržené z utajených zpráv tajných služeb. Premiér v demisi Andrej Babiš později uvedl, že svolávat Bezpočnostní radu státu není potřeba.

Pozornost vzbudil čtvrteční Zemanův výrok, že se v Česku jed novičok v malém množství vyráběl a testoval. Prezident na TV Barrandov prohlásil, že podle zjištění tajné služby byl v listopadu minulého roku ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně testován nervově-paralytický jed označovaný jako A230. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za novičok. Množství jedu vyrobeného v brněnském ústavu bylo poměrně malé, po testování byl zničen, dodal Zeman.

BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu ovšem tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, není jed A230, ale až jed s označením A234.

Podle Petra Vokřála je zarážející, že Vojenské zpravodajství a BIS tvrdí ve svých závěrech něco jiného: „Z toho můžou vyplývat prohlášení, která nás nestaví do nejlepšího světla,“ řekl. „Měli bychom dostat ujištění, jaké látky se zde testovaly a jak s nimi bylo zacházeno.“

Podobně se už v pátek vyjádřil Andrej Babiš, podle něj je překvapující, že se zprávy od tajných služeb rozcházejí. Proto bude chtít podrobnější informace: „Zítra (v pondělí) mám schůzku s ředitelem BIS a Vojenského zpravodajství, kde se o tom budeme bavit,“ dodal Babiš.

Netolický soudí, že vše nahrává ruské propagandě. „Když si poslechnu vyjádření ruské strany, tak ta vůbec neřeší, o jakou látku šlo. Ta prostě hovoří o celé skupině novičok a snaží se vytvořit dojem, že Británie lže. Takže mám dojem, že jsme za šašky, protože Rusku se určitě po vyhoštění diplomatů nezavděčíme a tímhle jsme se nezavděčili ani našim spojencům,“ řekl.

Ruská televize RT například odvysílala breaking news – tedy mimořádně důležitou zprávu, kde moderátor divákům oznamoval: „Prezident Miloš Zeman před pár hodinami potvrdil, že se země podílí na výrobě nervové látky, která pravděpobodně v březnu ve Velké Británii otrávila ruského špiona Skripala a jeho dceru.“

Ministerstva obrany a zahraničí ale v reakci na Zemanův výrok uvedla, že látky tohoto typu se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Z laboratoří uniknout nemohly. Konkrétní látka, kterou byl otráven ve Velké Británii ruský dvojitý agent Sergej Skripal, se v Česku podle úřadů netestovala.  

Ferjenčík: Prezident účelové mate veřejnost

Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) se prezident chová jako neřízená střela a celá situace je bizarní. „Pan prezident podle mě účelově mate veřejnost tím, že postavil rovnítko mezi látkou, kterou došlo k útoku v Británii, a látkou, kterou testovali čeští chemici,“ řekl. „Pan prezident mluví o novičoku, což je celá třída látek, tak tím nahrál ruské straně, která tvrdí, že ten útok v Británii byl učiněn látkou z Česka. Proč to pan prezident dělá, tomu moc nerozumím.“

Ve čtvrtek ale na Twitteru naznačoval, že prezident mluvil o novičoku, aby odvrátil pozornost od problémů hnutí ANO. 

„Druhá možnost je, že prezident se snaží hledat tu pravdu a podělit se o ni s diváky TV Barrandov,“ pokračoval Ferjenčík. „A třetí možnost je, že splácí dluhy za předvolební kampaň lidem okolo pana Nejedlého z východu.“

Netolický: Babiš měl evidentně mnohem více informací

Vokřál i Ferjenčík soudí, že věcí by se měla zabývat sněmovna. „My jako poslanci potřebujeme ověřit, zda si prezident nevymýšlí, zjistit, jak to skutečně je,“ uvedl Ferjenčík. Je možné, že se věcí bude zabývat už příští týden zahraniční výbor.

Netolický míní, že by se měli scházet prezident, premiér a ministři obrany a zahraničí a ke konzultacím postojů. „Protože já třeba pečlivě analyzoval slova pana prezidenta a pana Babiše a nepřijde mi, že mluví stejně. Pan Babiš měl evidentně mnohem více informací, dost možná i detailnější, a přijde mi, že do jisté míry relativizoval slova prezidenta republiky. Podle mě by ale tak významní ústavní činitelé měli mluvit jedním jazykem, jednoznačně,“ řekl.

Spolu s Vokřálem se shodli na tom, že by se výroky prezidenta a okolnostmi kolem látky novičok měla zabývat Bezpečnostní rada státu. Andrej Babiš to později komentoval s tím, že to není nutné. „Zítra (v pondělí) mám schůzku s ředitelem BIS a Vojenského zpravodajství, kde se o tom budeme bavit,“ řekl.

Vtažení ČR do případu by mohlo souviset s předsednictvím v Organizaci pro zákaz chemických zbraní

Vtažení Česka do příběhu s novičokem může podle informací České televize souviset s předsednictvím Česka v Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), které začíná příští týden a bude například řešit údajné použití chemických zbraní v Sýrii. Pro Ferjenčíka je taková informace novinkou, Vokřál by prý chtěl věřit, že jde o náhodu. Netolický na dané téma spekulovat nechtěl. Konstrukce se podle něho sice nabízí, doufá ale, že se nepotvrdí.