Základem dobrého stáří je zdraví, tvrdí demograf Kučera. Doporučuje začít už v raném věku

Demograf Kučera: Příprava na konec života začíná už v mládí (zdroj: ČT24)

Za patnáct let bude každému čtvrtému obyvateli Česka víc než 65 let. Uvádí to materiál ministerstva práce a sociálních věcí, kterým se bude v pondělí zabývat koaliční rada. Podle demografa Tomáše Kučery z Katedry demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy je důležité plánovat na víc let dopředu, než jen na rok 2025, kam se upíná dokument ministerstva. Kučera to doporučuje nejen úřadům, ale i lidem.

Lidí, kterým bude nad 65 let, navíc bude přibývat: v roce 2050 by mohli tvořit třetinu populace a téměř devíti procentům obyvatel Česka by mohlo být víc než 80 let. Jenže aktuální dokument ministerstva nazvaný Strategie přípravy na stárnutí společnosti 2019–2025, nad kterým se v pondělí sejde koaliční rada, se dívá nejdále do roku 2025.

„Je mi z toho vnitřně smutno, protože se s nadsázkou dá říct, že známe jmenný seznam důchodců až do roku 2055. Chtěl bych, aby to byla opravdová strategie, která se dívá dopředu. A aby tady byla kontinuita,“ dodal Kučera s tím, že poslední Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí sledoval jen roky 2013 až 2017. „Některá opatření z aktuální strategie se do roku 2025 zavést nepodaří,“ dodal Kučera.

Žít dlouho, nebo žít dlouho při dobrém zdraví

Podle Kučery je také důležité soustředit se na to, jak zůstat co nejdéle fit. „Tedy naděje dožití v dobrém zdravotním stavu. Jak dlouho jsou lidé schopní pracovat a následně si užít zaslouženého odpočinku,“ upozornil demograf.

Práce na tom začíná podle něj už v raném mládí. „Je to otázka aktivního života, otázka systematické fyzické přípravy… Dnes je řada zaměstnání sedavá, děti nepobíhají venku jako dřív my. Stát, kraje a zaměstnavatelé by měli vytvářet podmínky a stimulovat lidi, aby se víc starali o svou tělesnou i duševní stránku,“ doporučuje Kučera. 

„V současné době prožijí starší lidé přibližně pětinu svého života s nějakou formou zdravotního omezení, což má dopad na kvalitu jejich života obecně,“ píše se pak v už zmiňovaném dokumentu ministerstva.

Důchod na chalupě? Jen pro zdravé

Řada lidí se upíná k tomu, že stáří stráví na chatě či chalupě. „To je ale vhodné jen pro ty, kdo jsou v ještě dobrém zdravotním stavu. V okamžiku, kdy potřebujete obden dojíždět za lékařskou péčí, to může být obrovský problém. A pokud nemáte příbuzné k ruce, tak je to těžké,“ doporučil Kučera.

Co nejdéle by se podle něj měli lidé snažit zůstat v práci, a to z „finančního i sociálního hlediska“. Pomáhá také, pokud lidé co nejdéle „participují na životě společnosti“, doplnil demograf.