Z vysílače na Plzeňsku jsou obří sluneční hodiny. Možná největší na světě

Z vysílače na Plzeňsku jsou obří sluneční hodiny. Možná největší na světě (zdroj: ČT24)

Nové sluneční hodiny na severním Plzeňsku budou českým, pravděpodobně i světovým rekordem. Gnómon, tedy ukazatel, který vrhá stín, tvoří stožár vysílače Krašov.

S nápadem vytvořit ze stínu vysílače sluneční hodiny v Bezvěrově na severním Plzeňsku, kde vysílač stojí, přišel Václav Sidorjak. Ten rád létá s motorovým padákem. Právě ve vzduchu dostal před dvěma lety nápad postavit v Bezvěrově sluneční hodiny.

„Všiml jsem si, jak stožár vysílače vrhá krásný stín na přilehlou louku, a v tu chvíli mi to připomínalo sluneční hodiny,“ uvedl Sidorjak.

Televizní vysílač Krašov měří 342 metrů a je tak druhou největší stavbou v zemi. Nyní tvoří i gnómon hodin, tedy jakousi rafičku. Právě jeho velikost v úterý ověřovali komisaři z agentury Dobrý den, která u nás rekordy a kuriozity sleduje, aby mohli potvrdit český rekord.

Bezvěrovské hodiny se tak oficiálně staly největšími slunečními hodinami v Česku. Dosud držely český rekord sluneční hodiny na náměstí v Třešti s rafičkou - gnómonem o délce 8,21 metru. A možná jsou i největší na světě. „Jsou známy hodiny v indickém Džajpuru, které mají gnómon vysoký 22,6 metru, jsou staré přes 250 let,“ řekl komisař agentury Dobrý den Robert Zauer.

Ciferník těch bezvěrovských tvoří pět římských číslic. Ukazují jen čas od desíti do dvou hodin odpoledne. „Jsou nastaveny tak, aby odpovídaly středoevropskému času, tedy tomu, čemu říkáme zimní čas,“ vysvětlil Ondřej Trnka z Hvězdárny v Rokycanech a Plzni.

Přesto běží o pár minut později. „V průběhu roku jsou období, kdy se sluneční čas předbíhá před tím naším občanským, jindy se zase zpožďuje. Takže teď jsme zrovna v období, kdy to není přesně sesouhlasené a ten rozdíl je asi 7 nebo 8 minut,“ dodal Trnka.

Číslice se objevily mezi obcemi Bezvěrov a Krašov loni v září. Stavba pěti kovových římských číslic o výšce tří metrů, odpočívadla, parkoviště a informačních tabulí u vysílače stála 140 tisíc korun, polovinu dal Plzeňský kraj. „Číslice jsou zasazené poblíž cesty, takže je na ně dobře vidět,“ řekla Radka Žáková ze západočeské pobočky České astronomické společnosti (ČAS), která je odborným garantem projektu.

Sluneční hodiny se v posledních letech staly fenoménem. V České republice jsou jich tisíce. Nejvíce, 685, jich je ve Středočeském kraji.