Balkánský svár zatopil státům napříč Evropou, hodiny nabraly 6 minut zpoždění

Spor správců rozvodné sítě v Srbsku a Kosovu ovlivnil frekvenci elektřiny v evropské síti. Hodiny na troubách, mikrovlnkách či radiobudících jsou tak od poloviny ledna pozadu o celých šest minut. Problém se týká 25 evropských zemí, uvedlo evropské sdružení provozovatelů přenosových sítí ENTSO-E. Potíže se nevyhnuly ani Česku.

Srbsko nedodrželo své závazky

Kosovo v době krize nedokázalo vygenerovat dost energie na pokrytí svých potřeb. V tomto případě mělo Srbsko dodržet své závazky a reagovat na poptávku, aby udrželo evropskou síť stabilní, což se nestalo, upozorňuje sdružení ENTSO-E.

Vztahy Srbska s Kosovem jsou napjaté od doby kosovského vyhlášení nezávislosti před deseti lety, které Bělehrad neuznal. Jednou z řady sporných oblastí je mimo jiné právě sdílení rozvodné sítě.

Čtyři obce na severu Kosova zůstaly loajální vůči Bělehradu a odmítly platit kosovské vládě za energii, kterou spotřebují. Za tyto domácnosti tak museli platit lidé v ostatních částech země. V prosinci se Kosovo rozhodlo po 19 letech přestat platit za tyto obce a snížit cenu elektřiny o 3,5 procenta.

V pondělí přitom vláda vyčlenila milion eur pro kosovskou energetickou společnost, aby tyto výdaje srbských obcí pokryla. Jak Srbsko, tak i Kosovo by chtěly do EU, Brusel ale žádá, aby nejprve normalizovaly vzájemné vztahy.

ENTSO-E sdružující provozovatele sítí ze tří desítek zemí Evropy včetně Česka uvedla, že kvůli nedostatečným dodávkám elektřiny z Kosova kolísala frekvence v celé síti, což od poloviny ledna způsobovalo zpožďování některých hodin.

Problém řeší státy od Španělska přes Nizozemí, Polsko, až po Turecko. Zasažena nebyla Velká Británie a některé země severní Evropy, píše na webu BBC.

Etnické složení Kosova (data z roku 2011)
Zdroj: ČT24/Wikimedia.org

Týká se to například radiobudíků, hodin na troubách či mikrovlnných troubách nebo na topeních. Jednoduché radiobudíky a kuchyňské hodiny využívají minimálních odchylek od konstantní síťové frekvence k propočtům času. V Evropě má elektrický proud tradičně frekvenci téměř přesně 50 hertzů.

Silnější odchylky způsobené například příliš vysokou nebo příliš nízkou spotřebou elektřiny se snaží distributoři vyrovnávat. Frekvence zpravidla kolísá o několik setin hertze, což hodinám slouží k udávání taktu, vysvětluje agentura DPA.

Mobilů ani počítačů se problém netýká

Pokles frekvence napětí může mít vliv pouze na hodiny řízené frekvencí elektrického proudu, nepostihuje tak například mobilní telefony ani počítače, konstatovala mluvčí tuzemského provozovatele přenosové soustavy ČEPS Hana Klímová.

Tento týden by se podle sdružení měla situace vracet k normálu, protože Kosovu se již podařilo vyprodukovat dostatek elektřiny.

„K nařízení hodin na správný čas dojde automaticky v momentě, kdy se ,elektrický' a astronomický čas vyrovnají. Tento proces bude trvat několik týdnů a je řízen pravidly synchronní zóny kontinentální Evropy. Předpokladem je, že všichni členové sdružení ENTSO-E v kontinentální části Evropy budou striktně plnit své závazky,“ podotkla Klímová.

Členské země sdružení prý situaci intenzivně řeší. „Jednání probíhají jak přímo s provozovateli přenosových soustav v Kosovu a Srbsku, tak na úrovni Evropské komise,“ sdělila Klímová.

Podobný stav často nastával v síti před rokem 1989. „Tehdy bylo velkým hitem přivážet si malé domácí radiobudíky z NDR, a ty byly řízeny právě frekvencí v síti. S ohledem na to, že tehdy v síti kolísala, tak i tyto budíky se buď předcházely, nebo zpožďovaly, a to i o desítky minut. To se po roce 1989 změnilo naším propojením se západoevropskou soustavou, kdy jsme museli prokázat, že budeme dodržovat standardy, včetně frekvence,“ připomněl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.