Vojtěch: V elektronizaci zdravotnictví jsme na chvostu Evropy

Vojtěch: V elektronizaci zdravotnictví jsme na chvostu Evropy (zdroj: ČT24)

Česká republika výrazně zaostává za ostatními evropskými státy v elektronizaci zdravotnictví. V Interview ČT24 to prohlásil nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO), podle kterého by k pokroku měl přispět i elektronický recept, a to navzdory kontroverzím, které budí jeho zavádění, i výhradám samotného ministra.

„Elektronizace zdravotnictví obecně chybí. Podle statistik jsme na chvostu Evropy, zaostáváme a je nám to vyčítáno OECD i Evropskou komisí,“ prohlásil nový šéf tuzemského zdravotnického resortu Adam Vojtěch. „Mezi lékaři potřebujeme sdílet data a elektronický recept je nástrojem pro sdílení dat o preskripci léků.“

Povinnost vydávat elektronické recepty se lékařů týká od Nového roku, potřebnou registraci sice mělo na konci roku vyřízenou víc než sedmatřicet tisíc z nich, dalších osm tisíc ale ještě v úterý na vyřízení registrace čekalo. Mezi doktory se navíc proti nové praxi (třebaže se o jejím zavedení diskutovalo řadu let) zvedla vlna odporu.

Blahutova kritika

Podle bývalého ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeňka Blahuty je ale tento odpor motivovaný do značné míry sobecky. „Zatím nikdo nebyl ochoten vyslovit ten jediný opravdový důvod, proč je odpor vůči eReceptu tak výrazný,“ uvedl v půli prosince v dopise Andreji Babišovi. „Jde o rozkrytí černé díry v předepisování léčivých prostředků a různých vazeb mezi lékaři a lékárníky, respektive mezi lékaři a farmaceutickými společnostmi, a tak jednoznačně prokázat účelovost proskripce.“

S tím se ale ministr zdravotnictví neztotožňuje, jde podle něj o nezdravou paušalizaci. Důvodů pro odmítání je podle něj víc. „Systém se několikrát měnil, chyběla osvěta, nový systém je úplně funkční v posledním roce,“ vyjmenovává slabiny; již dříve ostatně ohlásil, že Státní ústav pro kontrolu léčiv nebude doktory první rok za nepoužívání eReceptů pokutovat.

Seznam všech léků na jednom místě

Od 1. ledna příštího roku by měl podle Vojtěcha začít fungovat i tzv. lékový záznam, tedy seznam všech léků, které pacientovi předepsali všichni jeho lékaři. Zatím ho vidí jen pacient, lékař vidí jen své předepsané léky a nemá představu o lécích kolegů, a tedy i případných nežádoucích kombinacích.

Absenci této služby považuje Vojtěch za hlavní slabinu. „Neumí to, co by umět měl a co bylo slibováno. Elektronizace zdravotnictví má práci ulehčovat. Sdílení dat je zcela správná cesta. Se všemi funkcionalitami by mohl fungovat od příštího roku,“ uvedl.

Navzdory výhradám navíc eRecept považuje za správnou cestu. Eliminuje podle něj například falešné recepty, kterých je podle odhadů až 450 tisíc ročně. Lékaři mohou recept vypsat pacientovi i na dálku bez nutnosti navštívit ordinaci. Pacient může dostat recept e-mailem, SMS zatím nefungují.